Външнополитически бележник 2015: ЕС обграден от кризи

Единствената значима стъпка на България през 2014 г. беше замразяването на проекта „Южен поток“, за което страната получи оценка „лидер“

Publication cover
Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Външнополитически бележник 2015: ЕС обграден от кризи

През 2014 г. кризите не само приближиха, но и пресякоха границите на Европа. На изток Русия анексира Крим, а в Източна Украйна избухна война. На юг самопровъзгласилата се Ислямска държава извърши сериозни офанзиви из цяла Сирия и северен Ирак. Гражданската война в Сирия продължи, предизвиквайки бежанска вълна с ужасяващи размери. Конфликтите в съседните на ЕС страни бяха причината за имиграционна катастрофа и в Средиземноморието, където все повече и повече хора искаха да преминат на северния бряг.

Петото годишно издание на „Външнополитическия бележник“на ЕСВП разглежда отговорите на ЕС на тази ситуация. Класацията оценява европейската външна политика в шест ключови области: отношенията с Русия, Европа и съседи, Близкия изток/Северна Африка, Китай, както и работата в многостранни институции и управлението на кризи. Авторите също така поставят оценки за цялостно представяне и определят отделните страни като „лидери“ или „изоставащи“ в зависимост от това дали развиват или спъват способността на Европа да защитава интересите си за определени цели.

  • Краят на любовната история с Русия. Тази година илюзията за партньорство и сътрудничество с Русия приключи и силовата политика се завърна. Събитията от 2014-та показаха, че скептиците относно Русия бяха прави и че безсмислените фрази за компромис, върху които се основаваше европейската политика през последното десетилетие, бяха точно това: безсмислени.
  • Европейската външна политика през 2014 г.: въпреки традиционните разделения в отношенията си с Русия, ЕС се обедини около силна политика на санкции и затова получи по-високи оценки тази година, особено за единство. Но всичко останало беше на втори план в действията на ЕС и макар единството да вдигна оценката и в областта на отношенията със страните от Източното партньорство (особено Украйна), ЕС не беше толкова фокусиран в други региони като Близкия изток и Северна Африка и Западните Балкани, поради което там получи по-ниски оценки. Точките по САЩ, Азия и Китай са подобни на миналогодишните.
  • Германия е изключително успешна, Франция изгубва централното си място на европейската сцена, а Великобритания е неизлечимо европейска. Германия доминираше взимането на външнополитически решения повече от която и да е друга страна членка тази година и то във всички области. Новаторският стил на Франция продължи в някои области от стратегически интерес, като например в Централноафриканската република и при отговора на офанзивата на ИДИЛ, но не показа повсеместно лидерство, например в областта на хуманитарната помощ, която Великобритания и Швеция оказаха. Противно на очакванията и въпреки силните думи за напускане на ЕС от Великобритания, кралството се държа като лидер поне веднъж във всяка област, с изключение на Азия.
  • Благодарение на външнополитическата си изолация през по-голямата част от 2014 г., България фигурира най-често в категорията на пасивните поддръжници на европейската политика. Единствената значима стъпка на България през 2014 г. беше замразяването на проекта „Южен поток“. И въпреки че замразяването на проекта от българска страна се случи вследствие на натиск от европейската комисия, за разлика от други страни-членки България поддържаше това трудно за нея решение. Затова страната получава „лидер“ в категорията диверсификация за намаляване на зависимостта от Русия.

Приложение 1: резюме на основните оценки

Русия: оценка 5  

Въпреки че отне няколко месеца след анексирането на Крим от Русия, през втората половина на годината ЕС се обедини около силна политика на секторни санкции срещу Русия. В комбинация с падащите цени на петрола, това ограничи икономическите възможности на Русия, но европейците все още имат да развиват стратегия за след санкциите.

САЩ: оценка 5

Трансатлантическите отношения бяха доминирани от украинската криза и особено след разбиването на МН17 се развиваха гладко. Сътрудничеството между ЕС и САЩ по Близкия изток не беше толкова добре координирано, а допълнителната работа и по успехите (напр. Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции), и по неуспехите (напр. случая „Сноудън“) от 2013 се забави тази година.

Европа и съседи: оценка 5

Подписаните от ЕС споразумения за присъединяване с Грузия, Молдова и Украйна, но най-вече усилията да се защити европейският избор в страните от Източното партньорство не бяха достатъчни. Разширяването беше замразено, съпроводено със стагнация в Западните Балкани; страните членки бяха разделени по въпроса как да се ангажират с антидемократичните тенденции в Турция и нейната регионална роля.

 

Близъкизток и северна Африка:оценка 4

С важното изключение на Тунис, където демокрацията се установява дългосрочно, нестабилността се разпространява все повече в близкоизточния регион: примери са офанзивата на ИДИЛ и конфликтите в Либия, Сирия, Йемен и Газа. Европа не успя да намери стратегически отговор, докато страните от Залива, Иран и Турция бяха водещи.

Азия и Китай: оценка 5  

Страните членки установиха връзки и с други страни от Азия, но отношенията с Китай, концентрирани около инвестициите, останаха ключови през 2014 г. Китай продължи да отстоява позициите си в региона, но страните членки ограничиха отговора си в това да повторят колко е важно международното право, като не спечелиха много от тази си неутралност.

Многостранни въпроси и управление на кризи: оценка 5

Бежанската криза, идваща от Сирия, имиграционната криза в Средиземноморието, епидемията от ебола в Западна Африка и конфликтите в Централна Африка, Мали и битката срещу ИДИЛ показаха колко ограничен е капацитетът на  ЕС за посредничество по време на строги икономии. Украинската криза подчерта пропуските в многостранната дипломация и показа, че останалият свят няма да последват Запада.

Приложение 2:„Лидери“ и „изоставащи“ в европейската външна политика

Топ лидери: Германия(17), Швеция(11), Великобритания(11), Франция(8), Полша(6)
Топ изоставащи: Малта(3),Австрия, Чехия, Франция, Холандия, Полша, Румъния, Великобритания(всички по2)

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.