Поглед отблизо: Коалициите в Европа

Publication cover
Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Кои европейски столици имат най-голямо влияние в ЕС и кои са считани за „необходими партньори? Кои от 28-те споделят общи интереси и кои най-често сътрудничат помежду си? С кои правителства се работи лесно?

Европейският съвет за външна политика представя интерактивно изследване на европейските коалиции, което е направено от експерти от 28-те столици и представя сложната мрежа от връзки между страните членки на ЕС.

Данните от изследването сред европейските правителства и експерти е представено интерактивно в „Европейските коалиции“. По този начин Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) онагледява скритата мрежа от връзки между държавите членки на ЕС и за първи път гледната точка на експертите е представена графично. Пълните данни са достъпни както за правителства и анализаторски организации, така и публично.

Коалиции и мястото на България

Най-важните резултати са обобщени от Йозеф Янинг и Кристел Зунеберг в доклада „Невидима мрежа: от взаимодействие до създаване на коалиции“.

 Германия и Франция се открояват със силните си връзки и с влиянието им върху европейската политика. Видимо е и значението на други големи държави членки – Великобритания въпреки Брекзит, Италия, Полша, Испания, както и по-малки държави като Швеция и Холандия. Тези страни се отличават с множеството им общи инициативи с други страни-членки и с високата оценка, която получават от тях. 
В зависимост от политическата област се обособяват няколко центъра. Отвъд френско-германската ос, успешните коалиционни инициативи в областите на външна политика и политиката за развитие, сигурност и отбрана, както и фискалната политика стават с участие на други страни. Тези държави тепърва ще се опитат да разширят кръга от партньори, като привлекат тези, с които са свързани, и постигнат мнозинство. Тази тенденция на практика слага началото на Европа на много скорости. Въпреки че България не е част от политическия център, тя ще бъде търсена от страните в центъра, за да спомогне за заздравяването на коалициите.

По пътя към Европа на различни скорости

Цялостният резултат от експертното изследване показва отчетлива готовност за диференцирана интеграция сред професионалната класа в ЕС. Експертите бяха помолени да посочат предпочитаното ниво на действие на техните правителства в 16 различни политически области. Повече от една трета от респондентите от всички членки на ЕС предпочитат да продължат напред или чрез работа в групи със собствена правна база, или в неформални коалиции на желаещите, вместо съвместни действия на всички държави членки или изцяло национални политики.

„В ЕС липсва група от държави членки, които са готови и искат да работят заедно във формат 27 за по-нататъшна европейска интеграция“, казва Йозеф Янинг, директор на ЕСВП-Берлин. „За да се противодейства на центробежните сили, ЕС трябва да бъде укрепен чрез структурни групи и неформални коалиции на желаещите, които ще работят заедно за „повече Европа“.

 

Бележки:

Журналисти и изследователи са свободни да я използват в анализите си.

Изследването е направено благодарение на подкрепата на Stiftung Mercator за Rethink: Europe.

Йозеф Янинг е политически изследовател и експерт по темата за ЕС. Той е директор на офиса на ЕСВП в Берлин и старши политически сътрудник.

Кристел Зунеберг е програмен асистент в офиса на ЕСВП в Берлин.

Авторите на изследването могат да бъдат потърсени за интервю.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.