Криминално: Как Кремъл използва руските криминални мрежи в Европа

Mark Galeotti
ECFR Alumni · Former Visiting Fellow
Publication cover
Full text available in
Summary available in

Путинска Русия въоръжава подземния свят 

Намират се все повече доказателства за връзка между криминалните мрежи и Кремълските служби за сигурност.

Руските служби за разузнаване често използват организирани криминални групи в Източна Европа като инструмент за разузнавателна дейност и политическо влияние, сочи новият доклад на Европейския съвет за външна политика.

Криминално: Как Кремъл използва руските криминални мрежи в Европа показва как базираните в Русия криминални групи са развили връзки като съюзници, помощници и доставчици с някои от своите европейски колеги, създавайки ценен ресурс за Кремъл в асиметричната война срещу по- богатия и по- мощен Запад.

Организираните групи са в някои случаи платени, в други принудени, да извършват действия в полза на Руската държава. Това включва кибер престъпления, нарастващо непроследимо финансиране на европейски популистки партии, контрабанда на оръжия и хора през граница и дори убийства.

Докладът предлага много примери за подобни действия – от хакването на централната система на НАСДАК през 2010 година до убиването на чеченски военни в Истанбул през 2009- 2011 година.

Авторът, Марк Галеоти, препоръча европейските правителства и институции да разглеждат базираните в Русия криминални групи колкото като проблем на сигурността, толкова и като криминален проблем, и да вземат съответни мерки за борба с тях. Това означава да се прицелят в паричните авоари на тези групи и възможността им за пране на парите, за преместване и укриване на средствата си чрез схеми като „Руската перална машина“, разкрита през март от Проекта за разследване на корупцията и организираната престъпност.

За съжаление, европейските политики изостават в справянето с тази заплаха. Европейските власти, отговорни за финансовия надзор, наскоро предупредиха Европейската комисия, че защитните механизми на Съюза срещу прането на пари са в опасност да се превърнат в „по- малко стабилни“, отчасти заради липсата на готовност във финансовия сектор да се реши проблемът.

Докладът заключва, че базираните на руските служби за сигурност организирани криминални мрежи е възможно да се превърнат в още по- голям проблем, като се има предвид кампанията на Русия за подриване на единството на Запада, която продължава.  От решаващо значение е Европа да развие по- остри и по- ефективни отговори на тази заплаха.

Изтеглете пълния текст на доклада тук.