Криминално: Как Кремъл използва руските криминални мрежи в Европа

Publication cover
Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Путинска Русия въоръжава подземния свят 

Намират се все повече доказателства за връзка между криминалните мрежи и Кремълските служби за сигурност.

Руските служби за разузнаване често използват организирани криминални групи в Източна Европа като инструмент за разузнавателна дейност и политическо влияние, сочи новият доклад на Европейския съвет за външна политика.

Криминално: Как Кремъл използва руските криминални мрежи в Европа показва как базираните в Русия криминални групи са развили връзки като съюзници, помощници и доставчици с някои от своите европейски колеги, създавайки ценен ресурс за Кремъл в асиметричната война срещу по- богатия и по- мощен Запад.

Организираните групи са в някои случаи платени, в други принудени, да извършват действия в полза на Руската държава. Това включва кибер престъпления, нарастващо непроследимо финансиране на европейски популистки партии, контрабанда на оръжия и хора през граница и дори убийства.

Докладът предлага много примери за подобни действия – от хакването на централната система на НАСДАК през 2010 година до убиването на чеченски военни в Истанбул през 2009- 2011 година.

Авторът, Марк Галеоти, препоръча европейските правителства и институции да разглеждат базираните в Русия криминални групи колкото като проблем на сигурността, толкова и като криминален проблем, и да вземат съответни мерки за борба с тях. Това означава да се прицелят в паричните авоари на тези групи и възможността им за пране на парите, за преместване и укриване на средствата си чрез схеми като „Руската перална машина“, разкрита през март от Проекта за разследване на корупцията и организираната престъпност.

За съжаление, европейските политики изостават в справянето с тази заплаха. Европейските власти, отговорни за финансовия надзор, наскоро предупредиха Европейската комисия, че защитните механизми на Съюза срещу прането на пари са в опасност да се превърнат в „по- малко стабилни“, отчасти заради липсата на готовност във финансовия сектор да се реши проблемът.

Докладът заключва, че базираните на руските служби за сигурност организирани криминални мрежи е възможно да се превърнат в още по- голям проблем, като се има предвид кампанията на Русия за подриване на единството на Запада, която продължава.  От решаващо значение е Европа да развие по- остри и по- ефективни отговори на тази заплаха.

Изтеглете пълния текст на доклада тук.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.