Войните на свързаността

Геоикономическата зона на сражения на бъдещето

Publication cover
Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Войните на свързаността – геоикономическата зона на сражения на бъдещето

Докато Световният икономически форум в Давос се провежда с фокус върху взаимосвързаната икономика, или “четвъртата индустриална революция”, нов сборник с публикации на ЕСВП разглежда тъмната страна на тази свързаност и изследва как гео-икономическите конфликти застрашават изградения световен икономически ред.

“Войните на свързаността: Защо миграцията, финансите и търговията са гео-икономическите полесражения на бъдещето”, съставена от Марк Ленард, е колекция от 23 публикации, разглеждащи как световните сили използват взаимосвързаността на глобалната икономическа система като оръжие, което насочват едни срещу други. Санкции, валутни манипулации, бойкоти и обществена пропаганда, контрол над мигрантските потоци, дигитална и физическа инфраструктура и други, са само част от методите, до които прибягват държавите.

Публикацията посочвт и страните, които съставляват новия “Гео-икономически Г-7”. Докато САЩ са доминираща сила на няколко фронта и най-вече в областта на международните финанси, други актьори упражняват значително влияние в своите съответни ниши. Европейският съюз например използва регулаторната си мощ като най-големият единен пазар в света, докато Китай се налага като суперсила в областта на строителството, намираща се в центъра на разрастваща се инфраструктурна мрежа.

Марк Ленард, автор на “Войните на свързаността” и директор на ЕСВП:

“Тази седмица делегатите се събират в Давос за Световния икономически форум, който може би е най-явният пример за  взаимосвързания глобален световен ред. Но под повърхността му бушуват гео-икономически конфликти, като прекъсване на търговски връзки инвестиционни потоци,  пререкания в международното право, в транспортните връзки, в интернет пространството и движението на народите. Това са съвременните войни на взаимосвързаността.”

„Икономическата дейност във всичките й проявления се използва като оръжие. Изправени пред общества, изтощени от воденето на войни и затягане на бюджети, западните сили показват своята мощ чрез влиянието си върху глобалната икономика, финанси и търговия. Други демонстрират сила, , контролирайки миграцията или изграждайки алтернативни мултилатерални институции, които се съревновават с Бретън-Уудската система.”  

„Взаимосвързаността, някога считана за бариера, която предпазва от конфликти, се превърна в силов инструмент и лекотата, с която държавите я използват като оръжие, не предвещава нищо добро за настоящия световния ред.”

Майкъл Шварц, изпълнителен директор на “Stiftung Mercator”, пише в предговора на “Войните на свързаността”: 

„Глобализацията и свързаността на глобалната икономика позволи на  милиард хора да се измъкнат от бедността, помогна на бизнеса да се разрасне и съвпадна с период на мир между великите сили. Сега обаче започваме да осъзнаваме, че монетата има и друга страна – същата тази взаимосвързаност, която обедини света създаде нови рискове и заплахи.”

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.