Европейски план за подкрепа на Украйна в дългата война срещу Русия

Украинският президент Володимир Зеленски поздравява председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев, април 2022 г
Изображението е на President.gov.ua
Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Основни заключения:

  • Войната в Украйна вероятно ще продължи с години, въпреки че насилието може да стихва на моменти.
  • Европейците трябва да изготвят „план за дълга война“, за да подпомогнат Украйна по време на този конфликт.
  • Планът би се състоял от четири елемента: военна помощ под формата на пакт за сигурност; гаранции за сигурност, които отговарят на различните сценарии за ескалация от страна на Русия; икономическа подкрепа, осигуряваща на Украйна достъп до единния пазар; както и помощ за осигуряване на енергийни доставки за Украйна.
  • Този план ще има не само практическо отражение, но ще демонстрира силна европейска ангажираност към подкрепа за Украйна. Това ще покаже на Киев, на Москва и на световната общност, че ЕС е сериозен в намеренията си. Планът за дълга война ще внесе яснота сред притеснената общественост в Европа.
  • Предложенията биха допринесли за защита на суверенитета и териториалната  цялост на Украйна, и биха спомогнали за създаването на дългосрочни условия за излизане от конфликта, в случай че Кремъл започне да проявява по-конструктивно отношение.

Шест месеца след началото на войната в Украйна, връщането на въоръжен конфликт в Европа продължава да предизвиква шок на континента. Отличителна черта на първия етап на войната бе храбростта на украинците и единството, което показаха техните партньори. За съжаление обаче, няма изгледи войната да приключи скоро. Насилието може да затихва на моменти, но липсата на ясно решение на конфликта означава, че той може да бъде разпален отново във всеки един момент. На украинците и техните партньори в Европа и отвъд им предстои дълга война.

За да може Украйна да оцелее и да се развива успешно, Европейският съюз и неговите държави членки трябва да обмислят дългосрочен механизъм за подкрепа на Украйна. Чрез изготвянето на всеобхватна пътна карта за следващата фаза на войната, европейците могат да положат основите на една добре функционираща Украйна, да възпрат Русия от по-нататъшна агресия и дори евентуално да посочат път за разрешаване на конфликта.

Новият доклад на Европейския съвет за външна политика „Европейски план за подкрепа на Украйна в дългата война срещу Русия“ очертава идеята за европейски план, състоящ се от четири части, за предоставяне на подкрепа на Украйна с цел тя да се справи с дългата война и да излезе просперираща от нея.

  • Военна сигурност: ЕС и държавите членки трябва да предоставят дългосрочна военна помощ на Украйна чрез пакт за сигурност между Съюза и Украйна. Тази помощ ще включва изпращане на оръжия и военно оборудване, и предоставяне на обучения и техническа помощ в области като киберсигурността.
  • Икономическа сигурност: ЕС трябва да продължи да предоставя финансова помощ за стабилизиране на украинската икономика и за стартиране на дългия процес по следвоенно възстановяване. Но за да осигури дългосрочна визия за европейска интеграция, ЕС трябва да предложи на Киев достъп до европейския пазар и евентуално до кохезионните фондове. Тази стъпка би помогнала на страната да се подготви за членство в ЕС в дългосрочен план.
  • Енергийна сигурност: ЕС и държавите членки трябва да надградят върху участието на Украйна в Европейския енергиен съюз, като ѝ помогнат да интегрира енергийната си инфраструктура с тази на ЕС, и да изпълни международните си задължения в областта на климата. ЕС трябва да създаде „Фонд за справедлив преход за Украйна“ по модела на европейския Фонд за справедлив преход, част от кохезионната политика на ЕС. Този фонд ще има за цел за облекчи въздействието на енергийния преход върху украинското общество.

Украинците би трябвало – и ще решат сами, как да организират съпротивата си срещу руската инвазия. Но по подобен начин европейците трябва да решат как могат да предложат помощ за Украйна и при какви условия ще го направят. Те не бива да чакат САЩ да поеме водеща роля по тези въпроси – все пак Украйна е част от Европа, а не от Америка. Европейците трябва да поемат отговорността и да окажат помощ на Украйна в дългата война, поемайки основната част от международната подкрепа за страната.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.