Стратегия за де-ескалация в Сирия

Дипломатическа стратегия за конфликта в Сирия

Publication cover
Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Стратегия за де-ескалация в Сирия

След повече от две опустошителни години пред Сирия стои рядката възможност дипломатическите усилия по разрешаване на конфликта да бъдат подновени вследствие на неотдавнашното споразумение между САЩ и Русия за нов кръг мирни преговори „Женева II“.

Западът трябва да отхвърли мнимия избор между „леко военното“ или „леко дипломатическото“ решение; т.е. между идеята, че установеното  равновесие на силите може да се обърне без пълномащабна военна намеса, и идеята, че дипломатическите усилия може да успеят без  участието на Асад или Иран.

Време е да се вземат трудни решения,  чийто приоритет е де-ескалацията на насилието и предотвратяването на заплахата конфликтът да прелее извън сирийските граници. Ефективната дипломация изисква постигането на нелеки компромиси и затова трябва да има включващ характер – в това число и сътрудничество с Иран (извън ядрения въпрос) и приемане, че съдбата на Асад трябва да бъде част от преходния процес, а не предварително условие.

Новият доклад на ЕСВП с автори Джулиън Барнс-Дейси и Даниел Леви – „Сирия: императивът на де-ескалацията“, разглежда ключовите въпроси и проблеми, от които зависи успехът на подновените дипломатически усилия.

·         „Женева II“ ще бъде труден и дълъг дипломатически процес, но намаляването на насилието и избягването на регионален конфликт на конфесионална основа трябва да е приоритет номер едно. Настояването Асад незабавно да бъде свален може да е морално привлекателно, но практически е неосъществимо. Приятели и врагове трябва да седнат на масата за преговори.

  • Мирът няма да дойде бързо в Сирия, имайки предвид разделението и масовото въоръжаване, но е наложително външните играчи с обединени усилия да създадат форум за политическа де-ескалация, вместо да раздухват огъня и да тласкат Сирия и региона още по-дълбоко в необуздан верски конфликт.
  • Въоръжаването на бунтовниците е лоша идея. Ефектът на терен ще бъде ограничен, ще се стигне до ескалация, като няма да има контрол  в чии ръце в крайна сметка ще отиде оръжието.

„Де-ескалацията на конфликта в Сирия ще бъде хаотичен, труден и продължителен процес, но ако той не успее, Сирия може да се превърне в нова Сомалия и да потопи в насилие целия регион.“ Жулиен Барнс-Дейси

„Ескалацията поставя риск от още по-пълна дезинтеграция на сирийската държава – повишаване на вероятността за употреба на химическо оръжие и от двете враждуващи страни. Но планирането на сценарии как да се отреагира на заплахата от употреба на  химическо оръжие не трябва да се бърка с постигането на решение за цялата сирийска криза.“ Даниел Леви

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.