За европейците Америка е близо, Русия е на дъното, а Китай е далеч (резюме)

Европейците искат автономност на ЕС по отношение на сигурността и отбраната

Grunge China vs USA vs Europe vs Russia national flags icon isolated on weathered broken concrete wall with cracks, abstract China US EU Russia world politics relationship friendship conflicts concept
Grunge China vs USA vs Europe vs Russia national flags icon isolated on weathered broken concrete wall with cracks, abstract China US EU Russia world politics relationship friendship conflicts concept
Изображението е на picture alliance / Zoonar | gd ae
©
Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Според ново проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), 74% от европейците смятат, че Европа трябва да прекъсне зависимостта си от американските гаранции за сигурност и да инвестира в собствени отбранителни способности. С една до почти две трети са се увеличили европейците, които възприемат Русия като „противник“ и „съперник“ спрямо 2021 година. Нагласите спрямо бъдещите отношения с Русия обаче не са толкова категорични. В България, Унгария и Австрия има най-силна вяра в заслугите, произтичащи от сътрудничество с Русия. Резултатите показват, че политическите позиции на Еманюел Макрон и Олаф Шолц, разглеждащи Китай като стратегически и глобален партньор, са в синхрон с обществените настроения сред европейците.

Въз основа на резултатите от проучването, проведено в 11 държави-членки на ЕС (Австрия, България, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Испания и Швеция), изследователите на ЕСВП Яна Пулиерин и Павел Зерка твърдят, че въпреки разногласията, европейските лидери имат възможност да изградят обществен консенсус около подхода на Европа спрямо Китай, САЩ и Русия.

Докладът  “За европейците Америка е близо, Русия е на дъното, а Китай е далеч“ изследва настроенията сред държавите членки спрямо САЩ, Китай и Русия. Докладът проследява основните разделения между и в рамките на държавите членки и предлага политически препоръки за европейските лидери как да приложат на практика идеята за суверенна на Европа.

По-важните резултати от паневропейското проучване на ЕСВП са следните:

С една до почти две трети са се увеличили европейците, които възприемат Русия като „противник“ и „съперник“ спрямо 2021 година. Нагласите спрямо бъдещите отношения с Русия обаче не са толкова категорични.

  • В Дания (74%), Полша (71%), Швеция (70%), Нидерландия (67%), Германия (62%) и Испания (55%) мнозинствата смятат Русия за „противник“ на Европа, докато само 37% в Италия и 17% в България са на това мнение.
  • Около половината европейци (48%) смятат, че отношенията на страната им с Русия трябва да бъдат „ограничени“ в случай на мирно прекратяване на войната в Украйна. Единствената страна, в която мнозинството (51%) изразява мнение, че тя трябва да поддържа „пълно сътрудничество“, е България. Тази теза намира най-слаба подкрепа в Словения и Полша (8%).
  • Мнозинството от респондентите в България (62%) и Унгария (59%) гледат на Русия като на „съюзник“ или „партньор“ на своята страна. Тази позиция съвпада с данните, събрани в Компас на европейските нагласи за 2023 г. на ЕСВП, което показва, че и двете страни са сред най-уязвимите на руско влияние. Това мнение е силно застъпено и в Австрия (36%) и Унгария (32%).

Идеята на Европейската комисия за намаляване на риска спрямо Китай не се възприема от европейците, така както визията на френския президент Макрон за Китай като „стратегически и глобален партньор“. За разлика от Русия, европейците нямат желание за прекъсване на отношенията с Китай. От друга страна, в случай, че Китай изпрати боеприпаси и оръжия на Русия, европейците биха подкрепили налагането на икономически санкции срещу Пекин дори това да навреди на икономиките. Европейците проявяват все по-голяма бдителност спрямо китайското икономическо присъствие в Европа.

  • Възприемането на Китай като „стратегически партньор“ е най-силно изразено в България (58%) и Унгария (54%), и в по-малка степен в Испания (51%), Нидерландия (49%), Австрия (46%), Италия (42%), Дания (40%). Най-агресивни спрямо Китай се оказват германците и шведите – над 50% от анкетираните гледат на Китай като „съперник“ и „противник“.
  • Анкетираните в Швеция (56%), Дания (53%) и Нидерландия(50%) са най-големите привърженици на санкции срещу Пекин в случай на доставки на оръжие на Русия. Гражданите в Австрия (45%), Унгария (44%), Италия (42%), България (39%) и Германия (38%) биха се противопоставили на това решение.
  • Понастоящем трите държави, в които населението се противопоставя най-силно на икономическото присъствие на Китай, са Австрия, Германия и Нидерландия – докато България и Испания са най-отворени към него. Европейците се противопоставят на китайската собственост в Европа на ключова инфраструктура като мостове и пристанища (65%), технологични компании (52%) или вестници (58%). 39% обаче възприемат като приемливо Китай да строи такава инфраструктура.

Америка възстановява репутацията си на „съюзник“ и „партньор“ на ЕС, но има опасения относно щетите, които второ президентство на Доналд Тръмп би нанесло на трансатлантическия съюз. На този фон, европейците искат увеличаване на отбранителните способности на Европа и откъсване от зависимостта от САЩ по отношение на въпросите на външната политика и сигурността. Това желание е най-видимо в преобладаващия отговор сред анкетираните (62%), че желаят Европа да остане неутрална в потенциален конфликт в Тайван.

  • В сравнение с 2021 година, преобладаващото мнение сред европейците е, че Америка е съюзник, споделящ европейските интереси и ценности. Тази нагласа намира най-широка подкрепа в Дания (54%), Полша (50%), Нидерландия (43%), Швеция (41%) и Германия (35%). Мнозина в Испания (55%), Италия (52%), Унгария (51%), Австрия (48%) и Франция (44%) гледат на САЩ като на „необходим партньор“. Само в България над една пета (21%) възприемат САЩ като „съперник“ и „противник“, с който сме в конфликт.
  • Според проучването, 74% от европейците смятат, че Европа не може да разчита на САЩ за сигурността си. В България тази идея се подкрепя от 66% от анкетираните.

Според авторите на доклада европейските лидери трябва да идентифицират въпросите, по които обществеността демонстрира отвореност към амбициозни политики, и да действат в съответствие с тях, като признават ограниченията на обществената подкрепа. Например, голяма част от европейците поддържа мнението, че не можем да разчитаме на САЩ по въпросите на сигурността. В отговор на тези нагласи, ЕС трябва да проучи възможността за увеличаване на собствените си отбранителни способности. Европейските правителства трябва да бъдат насърчени от тази обществена подкрепа и да инвестират повече в европейските отбранителни способности.

Що се отнася до отношенията между ЕС и Китай, авторите заявяват, че има основание за изграждане на „обща основа“ между обществеността и техните политически лидери по отношение на влиянието на Пекин в Европа. Трябва да се отчита фактът, че гражданите изглеждат скептични към практическото икономическо присъствие на Китай. Но европейските граждани изглежда не смятат, че Европа може или трябва да прекъсне отношенията си с Китай, както направи с Русия, дори и да са наясно, че Китай и Русия са влезли в тясно партньорство.

Авторите правят заключение, че най-важният въпрос, пред който е изправен ЕС, не е на чия страна трябва да застане в потенциален конфликт между глобалните сили, а как да съхрани европейските ценности и едновременно докато намира баланс между предпочитанията на гражданите и желанията им да видят ЕС да действа самоуверено на глобалната сцена.

Според Яна Пулиерин:

„Основният извод от нашето проучване е, че европейците искат да видят как ЕС става по-самостоятелен във външната политика и изгражда собствените си отбранителни способности. Това не са нови искания на ЕС или на лидерите на държавите членки, но те са изострени от войната в Украйна и нарастващото напрежение между САЩ и Китай.

Това може да се окаже решаващ момент за ЕС и поставя въпроса дали той ще може да преодолее различията в мненията в рамките на блока и да се преориентира от зависимостта си от Америка към положение, при което може да определя собствените си политически позиции.“

Павел Зерка добавя:

„За да адаптират Европа към един все по-конкурентен свят, европейските лидери ще имат нужда от обществената подкрепа. Те не могат да ръководят обществото против волята му, но не могат и просто да го следват. Европейските граждани искат да имат по-голямо право на глас по въпросите на външната политика. Но техните мнения относно външната политика са склонни да се определят от настоящите обстоятелства, вместо да вземат предвид възможни внезапни промени в статуквото.

Ако основават действията си на очакванията на обществеността, европейските лидери няма да успеят да се подготвят за силно разрушителни сценарии с потенциално опустошителни последици за европейската сигурност. Следователно те трябва да влязат в активен разговор с обществеността си, за да я подготвят за различни геополитически сценарии и трудни решения и да съобщят за опасностите от бездействието.“

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.