Бъдещето на външната политика на Макрон след размириците във Франция 

Подкрепата на Франция за разширяването на ЕС и НАТО би могла да бъде трансформираща за европейската сигурност. Но вътрешните вълнения и нападките от страна на трети страни могат да подкопаят френската твърдост по тези важни въпроси.

France, Paris, 2023-07-14. Photography by Xose Bouzas / Hans Lucas. Interview between Emmanuel Macron, president of the french republic, and the Prime Minister of the Republic of India, at the Elysee Palace. Portrait of Emmanuel Macron, President of the French Republic, as he exits the entrance to the Elysee Palace during the reception and awaits his arrival. France, Paris, 2023-07-14. Photographie par Xose Bouzas / Hans Lucas. Entretien de Emmanuel Macron, president de la republique francaise, et le remier ministre de la Republique de l Inde, au Palais de l Elysee. Portrait d Emmanuel Macron, president de la republique francaise, qui sort a l entree du Palais de l Elysee lors de la reception et attend l arrivee. || Mindestpreis 10 Euro
Portrait of Emmanuel Macron, President of the French Republic, as he exits the entrance to the Elysee Palace. France, Paris, 2023-07-14
Изображението е на picture alliance / Hans Lucas | Xose Bouzas
©
Също достъпен на

Една година след преизбирането му за президент, Еманюел Макрон е изправен пред неприятности, които биха могли да попречат както на вътрешния му дневен ред, така и на позиционирането му на международната сцена. Докато външните наблюдатели недоволстват, че Франция отново се бунтува, защитниците на разширяването на ЕС и НАТО, на Украйна и на борбата с климатичните изменения трябва да обмислят значимостта на френската подкрепа във всяка от тези области – и какво могат да направят, за да гарантират, че Париж остава силен играч по тези важни въпроси. 

През последната година правителството на Макрон се бори да прокара ключови закони в Народното събрание, възползва се от специални разпоредби и събира временни мнозинства в парламента. През това време уличните протести неведнъж парализираха страната. A след убийството на млад мъж от полицията, избухнаха бунтове: само за четири дни насилието надхвърли мащабите на продължилите седмици бунтове в крайните квартали през 2005 г. 

В някои отношения това не е нещо ново. Протестите са съпътствали Макрон – най-вече движението „Жълтите жилетки“. Движението се появи през 2018 г., но не намали хиперактивността на Макрон на международната сцена. Всъщност голямата свобода на действие на френските президенти в областта на външната политика позволява дори на отслабени действащи президенти да постигнат външнополитически успехи. Жак Ширак поведе решителна опозиция на американската интервенция в Ирак през 2003 г.; Франсоа Оланд обедини света около Парижкото споразумение за климата през 2015 г. 

Амбициите на Макрон във външната политика засега изглеждат нестихващи. В началото на 2021 г. президентът започна няколкомесечно неуспешно посредничество с Русия, но оттогава преразгледа подхода си към ясна подкрепа за Украйна. Това постави Франция в центъра на западната военна и политическа подкрепа за Киев срещу Москва. Макрон  е и водещ в много ключови европейски дискусии, като например изработването на нов дипломатически формат – Европейската политическа общност – и публичното одобрение на разширяването на ЕС и НАТО. 

Франция, под ръководството на Макрон, е сред водещите европейски гласове в подкрепа на подобряването на отношенията с глобалния юг и по-специално с Индо-Тихоокеанския регион. Неотдавна Макрон беше домакин на среща на високо равнище за нов глобален пакт за финансиране. А този месец той посрещна министър-председателя на Индия Нарендра Моди на традиционния военен парад по случай Деня на Бастилията. 

Демократичните лидери с втори мандат по света често намират утеха в съсредоточаването върху външната политика, а ентусиазмът на президента по отношение на международните действия може да го изкуши да тръгне по този път. 

Но това би било грешка. С оставащите четири години в Елисейския дворец, Макрон има време да се опита да изгради наследство като лидер, който най-сетне се заема със сериозните проблеми на Франция, свързани с неравенството, насилието и расизма – предизвикателства, които заслужават да бъдат решени сами по себе си. 

Вътрешните сътресения влияят върху способността на президентите да провеждат външна политика 

Вътрешните сътресения влияят върху способността на президентите да провеждат външна политика. Те вредят на имиджа на страната, като подкопават претенциите на лидера, че притежава пълномощия да определя международния дневен ред. Както по време на протестите срещу пенсионната реформа, така и по време на последните безредици, европейските медии отразиха удивлението от очевидната съпротива на Франция срещу реформите; от високите нива на насилие както от страна на полицията, така и от страна на протестиращите; и от нарастващия брой нападения срещу избрани държавни служители. 

Освен че подсилиха усещането, че президентът губи контрол, безредиците във Франция се отразиха на държавното посещение на крал Чарлз III през март, както и на държавното посещение на Макрон в Германия през юни.  Въпреки че бяха церемониални, подобни показни събития имаха за цел да помогнат за възстановяване на отношенията с Лондон и Берлин, които бяха обтегнати. А европейските лидери, които споделят голяма част от позициите на Макрон по централните въпроси на европейската сигурност, всъщност сипаха сол в раната на своя съюзник. В отговор на неотдавнашните събития полският министър-председател Матеуш Моравецки публикува  съобщение в Туитър, в което съпостави горящата Франция с мирна Полша и намекна, че всичко се свежда до имиграцията. 

Ранната реакция на Макрон би му попречила да възстанови имиджа си, тъй като може да постави в противоречие международната му програма и електоралните интереси на партията му. Досегашният му отговор беше да направи завой надясно, предлагайки строга реформа на имиграционните закони и твърда позиция по отношение на бунтовете. Той ще се чувства под натиска на крайната десница в момент, в който 41% от населението смята, че Марин Льо Пен – изтъкнатият лидер на френската крайна десница, е имала правилна позиция по време на бунтовете. Това е значително повече от 28-те процента, които мислят същото за Макрон. Партията на Льо Пен „Национален фронт“ води в проучванията за изборите за Европейски парламент през следващата година с 26% подкрепа срещу 20% за „Ренесанс“, партията на президента. 

Този контекст може да окаже значителен натиск върху основни елементи от външнополитическата програма на Макрон, като например позицията му по отношение на разширяването на ЕС, подкрепата за Украйна и дори действията в областта на климата. Националният фронт може да се опита да спечели точки по всяка от тези теми, поставяйки Макрон пред труден избор. Льо Пен се обяви против „всички разширявания на ЕС“ и ще се възползва от нежеланието на французите по този въпрос. (През 2020 г. 59% от французите са имали отрицателно мнение за разширяването на ЕС към Западните Балкани). Националният консенсус в подкрепа на Украйна изглежда се запазва. Въпреки това Льо Пен последователно критикува икономическите санкции срещу Русия и доставката на тежки оръжия за Киев. Нейната партия се опитва да повиши значимостта на цената на климатичния преход, като говори за това, което нарича „наказателна екология“. С нарастващия политически натиск отдясно – включително в собствения му лагер, където министрите се борят да станат негови наследници и да определят своя версия на макронизма без Макрон – стават все по-очевидни противоречията между прогресивната, центристка външна политика (по отношение на климата, Европа и Африка) и все по-консервативната, дясноцентристка вътрешна политика. 

Какво означава всичко това за Европа? Ще зависи предимно от Макрон, но европейските лидери трябва да се противопоставят на чувството за „злорадство“ и на изкушението да спечелят лесни точки у дома, като използват вътрешните проблеми на Макрон. Полша е един конкретен пример за тази тенденция за обругаване на Франция. Вярно е, че Париж и Варшава се различават по отношение на европейската имиграционна политика, а Моравецки отдавна се е сприятелил с Льо Пен. Но Полша може да спечели много от това, че Макрон е на нейна страна, за да осигури евентуалното присъединяване на Украйна към Европейския съюз и НАТО, както и да подкрепи амбициозната френска политика за изграждане на европейска отбранителна индустрия. 

Основната цел на европейските лидери в отношенията им с Франция трябва да бъде да гарантират, че страната ще продължи да подкрепя настъпателната политика на ЕС спрямо Русия, както в периода преди, така и след 2027 г. Те не бива да предприемат действия, които окуражават крайнодясната опозиция (както във Франция, така и сред техните приятели в цяла Европа), чието обвързване с руския политически дискурс беше разкрито неотдавна. Въпреки раздразнението или мълчаливото съгласие на другите, Макрон е водещ в трансформацията в Европа. Ако европейските лидери не са готови да положат същите усилия, по-добре да се придържат към дявола, с когото се познават. 

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.