Какво ще се случи с източна Украйн?

Крехкото споразумение за прекратяване на огъня в източна Украйна статуквото е твърде нестабилно

Publication cover
Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Европа се нуждае от по-ясна и единна стратегия за постигането на дипломатическо решение, ако иска да избегне превръщането на Украйна в замразен конфликт, твърди анализ, публикуван от Европейския съвет за външна политика. Анализът „Какво ще се случи с източна Украйна?“ обяснява, че основната цел на ЕС трябва да бъде връщането на Донбас към Украйна чрез изпълнение на споразуменията от Минск, както и че ЕС може да избегне контрола на Русия върху геополитическите решения на Киев като „трансформира загубите ноРусия в резултат на санкциите в инструмент на дипломацията.“ Авторите –старшите изследователи на ЕСВП Кадри Лийк и Андрю Уилсън, считат, че с крехкото споразумение за прекратяване на огъня в източна Украйна статуквото е нестабилно и ще доведе до ескалация на конфликта. Те изследват 4 възможни бъдещи сценарии за Украйна:

  • Донецк и Луганск да се върнат под контрола на Киев след преходен период без право на вето върху Киев. Най-голямата надежда в тази посока е това да се случи чрез прилагане на споразуменията от Минск. Крим ще остане неразрешен проблем, но този сценарий ще позволи укрепване на независимостта на Украйна чрез икономически и политически реформи. Това не е вероятно да се случи с внезапен дипломатически пробив, както и Украйна най-вероятно не би опитала да го постигне чрез военни средства.   
  • Замразен, но „изолиран“ конфликт, позволяващ създаването на енклав с наблюдение на границите, но без договорена пътна карта за връщане на териториите. ЕС може да се опита да получи мандат за мисия за наблюдение на границите или настоящата мисия, водена от ОССЕ, може да бъде продължена. Нито Русия, нито Украйна желаят този сценарий, но и двете може да го приемат като по-малкото зло.  
  • Продължаване на руската инвазия, при което Русия може да се опита да завладее всичко или по-голямата част от „Новоросия“ – цяла източна и южна Украйна. За да предотврати това, Европа трябва да използва възпиращото действие на санкциите и заплахата от повече бъдещи санкции, докато запазва отворена възможността за диалог. 
  • Федерализация, при която източните региони да бъдатвърнати на Украйна, но де факто остават под контрола на Москва. Това би предоставило на Москва механизъм за въздействие върху процесите на вземане на решения в Киев, което би й позволило да възспре много належащи въртешнополитически и икономически реформи и да попречи на развитието на връзките на Украйна с ЕС и НАТО.

Анализът на ЕСВП прави заключението, че връщането на Донбас към Украйна, както се предвижда в споразуменията от Минск (сценарий1), трябва да остане основното искане на ЕС. Авторите също предупреждават, че Европа трябва да се подготви и за сценария на замръзен конфликт (сценарий2), като същевременно гарантира, че конфликтът остава „изолиран“, тъй като в противен случай най-вероятно ще доведе до хаоса на контролирана от Русия Украйна (сценарий4). Способността на Киев да извършва реформи и да осигури управление, базирано на законност, остава от ключово значение. Авторите твърдят, че страните-членки на ЕС трябва да останат обединени, ангажирани и желаещи да изпратят значителни по мащаб гранични мисии, в случай че на Киев му се отдаде някаква възможност да намери разрешение на хаоса в източна Украйна.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.