Какво мисли Украйна?

Прекалено голяма част от разговорите и дипломацията, свързани с настоящата криза, се провеждат без участието на Украйна

Publication cover
Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Прекалено голяма част от разговорите и дипломацията, свързани с настоящата криза, се провеждат без участието на Украйна. С анексирането на Крим и конфликта в Донбас, ЕС повече отвсякога трябва да разбира как самите украинци мислят за бъдещето си, според колекцията от есета, публикувана днес от Европейския съвет за външна политика. В „Какво мисли Украйна?“ авторите посочват, че прекалено голяма част от разговорите и дипломацията, свързани с настоящата криза, се провеждат без участието на Украйна.

Сборникът позволява на водещи украински експерти, сред които Сергей Лешченко, Антон Шекхожцов и Андрей Курков, да изразят своята гледна точка и да покажат същността на местните дебати в контекста на референтните рамки, които украинците използват. ЕСВП има удоволствието да осигури платформа за това, което украинците наричат „директен глас“ на самите участници в събитията.

Ние събрахме четири групи анализи:

·         за Украйна по време на войната и революцията

·         за политическата ситуация и войната на изток

·         за променящата се национална идентичност и регионална динамика в Украйна

·         за трудностите при осъществяването на силно необходими реформи в условия на война

Редакторът на публикацията, Андрю Уилсън, казва: „Украински писатели, мислители и политици обсъждат предизвикателствата, свързани с войната с Русия и със същевременните опити за спасяване и реформиране на изпадналата в тежко състояние икономика на страната. Много от тях са окуражени от твърденията, че парадоксално Украйна се консолидира заради огромния руски натиск. Без, поне до момента, Крим и половината от Донбаския регион, останалата част от източна и южна Украйна се обединява и застава зад Киев, парадоксално превръщайки Путин във фигура, която укрепва украинската нация. Авторите обсъждат същността на предизвикателството, което Русия представлява и реакцията на Запада и докладват от ключови за Украйна региони като Харков и Днепропетровск, за да разберат колко точно е обединена Украйна.”

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.