Кризата в Украйна показа, че политиката на Берлин към Русия изостава

Германия и ЕС имат нужда от нова политика на сигурност спрямо Русия и Източните съседки

Publication cover
Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Кризата в  Украйна показа, че политиката на Берлин към Русия изостава

Германия и ЕС имат нужда от нова политика на сигурност спрямо Русия и Източните съседки, която не се основава на приемането на доминацията на Москва, се казва в последния доклад на Европейския съвет за външна политика. Авторът му Щефан Майстер смята, че държавите от ЕС трябва да подтикнат Германия да приеме водеща роля и да бъде по-твърда към Кремъл.

Въпреки че кризата в Украйна се задълбочава, докладът констатира, че политиката на Германия спрямо Русия си остава твърде идеалистична и неадекватна в сравнение с прагматичния подход на Путин по отношение на пост-съветските съседи. Майстер предлага:

  • Новата немска политика спрямо Източна Европа трябва да бъде в сътрудничество, без да угодничи на Кремъл.
  • Европейските партньори трябва да използват дистанцирането на Берлин, за да подтикнат Германия да поеме водеща роля в едни общи политики спрямо Русия и Източните партньори.
  • В същото време ЕС трябва да спомогне за разработването на нов Европейски ред на сигурностт, който да включва Русия и Източните партньори, но без да приема амбициите на Москва да доминира над съседните й страни.

Докладът на ЕСВП твърди, че настоящата криза в Украйна „е произвела истинска промяна и забележителна възможност за развитие на европейска политика спрямо Русия. Управляващата коалиция в Берлин е оглавена от канцлерска служба, която е по-критична към Русия в сравнение с предишни мандати. Украйна показва на немското управление колко е важно Източното партньорство.“

Реалността е, че руският елит не желае политически реформи, защото „отдавна е разбрал, че върховенството на закона, прозрачността и по-голямата политическа конкуренция биха намалили неговата власт и привилегии“.

Контекст: след завръщането на Владимир Путин в президентската институция през 2012, се появиха разминавания в отношенията между Германия и Русия. Берлин винаги е защитавал Москва в Европейския съюз, тъй като руската модернизация съвпада идеално с немските икономически интереси.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.