Промяна на режима в Русия?

Какво означава за Европа краят на „контролираната демокрация“?

Publication cover
Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Промяна на режима в Русия?

Когато лидерите на Европейския съюз пристигнат в Екатеринбург за среща с руските си колеги на 3 и 4 юни, те ще дойдат в една нова Русия. Европейците ще трябва да направят преоценка как да реагират на промените, а дори и да помислят как да третират Русия без Путин.

Въпреки че Владимир Путин се завърна в Кремъл епохата на „контролираната демокрация“, в която властта манипулираше политиката със съгласието на управляваните и благодарение на високите цени на петрола, вече приключи. Вместо това третият президентски мандат на Путин е белязан от уязвимост, разчита в по-голяма степен на насилствени методи и е изправен пред икономически проблеми.

Новата разработка на ЕСВП  „Промяна на режима в Русия“ с автор Кадри Лийк посочва как се е променила същността на властта на Путин и какво означава това за отношенията между ЕС и Русия.  

  • За да са ефективни политиките на ЕС към Русия, ще се наложи съюзът да отдели повече внимание на енергийната сигурност (да диверсифицира доставките, да създаде общ енергиен пазар) и на антикорупционните инициативи. Това ще направи членките на ЕС по-малко уязвими спрямо московската тактика на „разделяй и владей“.
  • Тъй като Русия споделя много от притесненията на Запада относно проблемите в Близкия изток, тя вероятно ще отговори положително на предложението за участие в едно реалистично споразумение по Сирия и Иран. ЕС обаче не бива да обръща гръб на въпроси като човешките права и демокрацията в Русия, само и само да спечели Кремъл на своя страна.
  • Както винаги Путин е готов да използва нерешителността на европейците, за да спечели отстъпки – например по теми като отмяната на визовия режим. ЕС трябва да прояви твърдост и с общи усилия да си извоюва правото да изпрати свои наблюдатели на ключови политически процеси като делото срещу опозиционния лидер Алексей Навални.

„Третият президентски мандат на Путин е свързан със спад в популярността и растящо недоволство, което е в основата на широката, но и разединена опозиция.  Режимът не може да разчита занапред на стабилност, осигурена от твърдите цени на петрола. Европа ще трябва да се научи да развива отношения с променена Русия, като осмисли промените, за да създаде по-ефективна политика.“ Кадри Лийк

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.