Навални, моралът и политиката с други средства

A man holds a poster with a portrait of opposition leader Alexei Navalny during a protest in front of the Russian embassy in Berlin, Germany, Friday, Feb. 16, 2024.
©
Също достъпен на

Алексей Навални е мъртъв. Най-известният политически затворник в Русия вероятно беше по-известен на Запад, отколкото в собствената си страна. Но през последните години движението му мобилизира голям брой хора – предимно млади руснаци от цялата страна – да протестират срещу управляващия елит.

Смъртта на Навални лишава Русия не от потенциален бъдещ лидер, а от морална алтернатива. Когато се завърна в Русия през 2021 г., Навални знаеше какво го очаква: арест, съдебни процеси и години на задържане, без изгледи някога да си върне свободата.

Изборът му беше съзнателен и представляваше основно предизвикателство към режима, който никога нямаше да му позволи да получи изборна длъжност. Връщайки се в Русия, той утвърди своята легитимност да определя политическия дневен ред – като се противопоставя на режима на основата на морала, а не на политиката. По този начин той отхвърли основния принцип, по който функционира руската система: че хората дават приоритет на личната си безопасност пред политическите права и моралните норми.

Каузата на Навални винаги е била по-популярна от самия него. През септември 2020 г., точно след като беше отровен, рейтингът му достигна 20%, но през годините повечето руснаци бяха последователни в това да не одобряват дейността му. Това вероятно се дължеше на пречките, които той срещаше при достъпа до по-широка аудитория, както и на негативните информационни кампании в руските медии. Но предизвиквайки руския режим на базата на морални принципи, той създаде неудобен образ за руската общественост: да бъдеш смел в страна на пасивни конформисти не те прави популярен.

Дуел с Путин

Смъртта на Навални слага край на дуела, който той води със самия Путин. Опитът за отравянето му преди четири години се случи на фона на протестите в Беларус, побратимен режим на Русия, и онагледи завоя в политическата траектория на Русия, който беше подценяван. Десет години по-рано режимът направи консервативен завой след протести срещу фалшифицирани избори за държавната Дума. Репресивният завой в Русия през 2020 г. имаше за цел да потисне всяка форма на алтернативен дискурс. Отравянето на Навални беше една от стъпките в този процес, както и разширяването на обхвата на закона за чуждестранните агенти и репресиите срещу историци, разследващи престъпленията на Сталин.

През 2021 г. президентът Джо Байдън предупреди, че смъртта на Навални в затвора ще има „опустошителни последици„. Няма да има независимо разследване на обстоятелствата и причините за смъртта му, но руският режим безспорно носи отговорност. Дали и как ще му бъде потърсена отговорност, ще бъде от решаващо значение за това как Москва оценява последователността на Запада.

През последните две години организацията на Навални, Фонд за борба с корупцията, беше до голяма степен разбита, след като през юни 2021 г. руските власти я обявиха за „екстремистка организация“. Редица негови поддръжници, които останаха в Русия, бяха вкарани в затвора или срещу тях върви съдебен процес, но организацията беше възстановена в изгнание. Остава да се види колко голямо влияние ще има тя без личната харизма на своя основател.

Смъртта на Навални е символичен край на една епоха, когато в Русия беше възможно да се изразяват инакомислещи възгледи. Но той не беше единственият, който защитаваше това, и не бива да се забравят други политически затворници, сред които Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин и много други, чиито имена са по-малко известни. Не бива да се подценява и бруталността на руския режим и решимостта му да потисне всяка форма на несъгласие.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.