Европейската визия на Германия

В годината на федералните избори германците са готови да дадат силен тласък на нови европейски решения и да поемат повече рискове

Publication cover

На 24 септември германците ще гласуват на федерални избори. Въпросите за икономически просперитет, сигурност и миграция ще доминират в предизборните кампании. Настоящото и предстоящо германско правителство ще бъде изправено пред тройно предизвикателство: ще успее ли едновременно да задържи германската общественост доволна, да укрепи ЕС и да поддържа благоприятна международна среда? Ново проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) подсказва за възможна промяна: увеличена склонност на Германия за поемане на рискове и усилена работа посока гъвкави европейски решения.

В документа „Германия гласува: европейските дилеми във федералните избори“ Алмут Мьолер, ръководител на офиса на ECВП в Берлин, показва фината промяна на тона във водещата политическа класа, от контрола и управлението на външните граници до промяна на договора на ЕС.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Германия, ръководен от Ангела Меркел, и Социалдемократическата партия (СДП), начело с бившия председател на Европейския парламент Мартин Шулц, както и почти всички останали партии от политическия спектър, са силно ангажирани да задържат Германия в ЕС, и не на последно място да използват Съюза като преимущество на германската власт. Този ангажимент не е застрашен от евроскептичните настроения в германската общественост, от които партията „Алтернатива за Германия“ се опитва да се възполза.

Въпреки известното недоволство сред немската общественост от настоящото състояние на ЕС, различни проучвания, представени в доклада, сочат към не толкова явни източници на подкрепа сред немската общественост за по-задълбочено европейско сътрудничество и интеграция, от които могат да се възползват участниците в кампанията. Някои конкретни политически предизвикателства обаче, все още създават вътрешно напрежение.

Три конкретни случая проследяват най-деликатните външнополитически въпроси, които понастоящем се обсъждат в страната: търговския излишък на Германия и оспорването на международната търговия от страна на американския президент Тръмп, деликатната връзка с Турция и несигурните отношения между Германия и Русия. За всички тези въпроси германските политици ще трябва да намерят консенсус между защитата на немския и европейския интерес и диалог.

„Изправени пред Брекзит и Тръмп, германските политици демонстрират безпрецедентно уверено отношение, „хващайки бика за рогата“ и настоявайки за нови коалиции в рамките на ЕС“, казва Алмут Мьолер. „Германия трябва да бъде отворена за компромиси по основните политики, например плановете на Еманюел Макрон за реформиране на еврозоната, тя също така се нуждае и от германския народ да се ангажира с това“.

 

Бележки:

Можете да изтеглите доклада „Германия гласува: Европейските дилеми във федералните избори“ тук:

Тази публикация е спонсорирана от Stiftung Mercator.

 

За авторите:

Алмут Мьолер е старши политически сътрудник и ръководител на Берлинския офис на ECВП

Аслъ Айдънташбаш е експерт по въпросите с Турция и старши политически сътрудник в ECВП.

Себастиан Дулиен е старши политически сътрудник в ЕСВП и професор по международна икономика в Университета за приложни науки, Берлин.

Кадри Лийк е старши политически сътрудник в ЕСВП, експерт по въпросите с Русия и Източна Европа.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.