2023: Годината, в която се научаваме да не се притесняваме

Десет прогнози за света през 2023 година. Плюс Тик-Ток бонус. 

Също достъпен на

2022-ра беше годината, в която всичко се промени освен вярата в собствената ни способност да предсказваме бъдещето. Със сигурност това беше най-лошата година за прогнозите ни. Дори нашата пристрастна система за самооценка ни дава 6 от 10 точки. И да, прогнозирахме, че Русия няма да предприеме инвазия в Украйна и следователно пропуснахме целия сюжет за 2022 година.

Все пак бизнесът с прогнозите е мръсна игра. Успехът изисква по-скоро амнезия, а не ясновидство. За 2023 година ще надникнем с надежда в бъдещето докато кротко забравим миналото. През такъв еднопосочен обектив виждаме десет прогнози за ключовите външнополитически тенденции през 2023 година:  

To load the audio player provided by Soundcloud, click the button below. This means Soundcloud will receive technical data about your device or browser, as well as information about your visit on this page. Soundcloud may use cookies and may transfer your data to servers outside the EU, where the level of data protection may not be equivalent to that in the EU. For more information visit our privacy policy.

Load player

PGlmcmFtZSB0aXRsZT0iVG9wIHRlbiBmb3JlaWduIHBvbGljeSB0cmVuZHMgZm9yIDIwMjMgYnkgTWFyayBMZW9uYXJkJiMwMzk7cyBXb3JsZCBpbiAzMCBNaW51dGVzIiB3aWR0aD0iNTAwIiBoZWlnaHQ9IjQwMCIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9Im5vIiBzcmM9Imh0dHBzOi8vdy5zb3VuZGNsb3VkLmNvbS9wbGF5ZXIvP3Zpc3VhbD10cnVlJnVybD1odHRwcyUzQSUyRiUyRmFwaS5zb3VuZGNsb3VkLmNvbSUyRnRyYWNrcyUyRjE0MTcxNTYxMzgmc2hvd19hcnR3b3JrPXRydWUmbWF4aGVpZ2h0PTc1MCZtYXh3aWR0aD01MDAiPjwvaWZyYW1lPg==
Чуйте нашия подкаст по темата.

1. Войната в Украйна продължава без формално споразумение.  

Ще бъдат влагани усилия да се договори прекратяване на войната или поне спиране на огъня от страна на някой от играчите – Турция, ООН, Казахстан. Но дори и интензитетът на войната да е променлив, подобни усилия ще се провалят. И двете страни ще бъдат уверени в победата и през 2023-та ще насочват усилията си в евентуално споразумение въз основа на ситуацията на бойното поле.   

2. Единството на Европа и Запада около необходимостта от изолация и наказване на Русия остава силно, но останалата част от света губи търпението си към Запада.   

С продължаването на войната, единството на Запада около необходимостта да се подкрепи Украйна, а Русия да се накаже, продължава. Ще има постоянен поток от нови санкции срещу Русия и постоянни доставки на оръжия и помощ за Украйна. Този консенсус няма да се повлияе от икономическото бреме, мигрантските вълни от Украйна и дори от популистки послания. Това е така, защото европейското единство произтича от алчността на Владимир Путин и решимостта на Джо Байдън. Единствено те могат да сложат край на това единство. Докато Западът става по-обединен обаче, раздразнението в останалата част от света ще расте поради ефектите от санкциите и високите цени на енергийните ресурси. Ще се наблюдава намаляване на подкрепата в ООН и увеличаване на решимостта за намаляване зависимостта от долара.  

3. Проблемите със закона няма да вкарат Доналд Тръмп в затвора. Той остава все така неприятен и все така основен претендент за президентската номинация на републиканците през 2024 година.   

Може да се предположи, че най-различни скандали с Тръмп ще продължат да са на първите страници и през 2023 година, тъй като това се случва непрекъснато от 2016 година насам. Нито един от тези скандали обаче няма да създаде предпоставки за неговото лишаване от свобода. Докато Тръмп остава на свобода, скандалите само ще увеличават както неговата популярност сред републиканците, така и неговата упоритост. Въпреки известни вътрешнопартийни предизвикателства, в края на 2023 година Тръмп ще бъде основният претендент за републиканската президентска номинация за изборите през 2024 година.  

4. Китай нарушава вторични санкции на Запада срещу Русия, предизвиквайки криза в отношенията между САЩ и Китай. 

Китай вероятно вече нарушава много от санкциите на Запада срещу Русия. Тези нарушения обаче са незначими и е в интерес както на Китай, така и на Запада да се преструват, че не се случват. През 2023 година изплуват различни разкрития, вероятно и такива за доставки на боеприпаси за Русия. Това изкарва наяве нарушенията на санкциите и принуждава Запада да отвърне. 

5. Израел и Саудитска Арабия ще постигнат споразумение за по-сериозен икономически и дипломатически обмен, но няма да установят официални дипломатически отношения. 

До края на 2023 г. Израел и Саудитска Арабия ще са установили нормални отношения във всичко, но не съвсем. Търговията, инвестициите и дипломатическият обмен ще се разширят драматично и открито. Безредиците в Иран също ще подтикнат и засилят сътрудничеството между Израел и Саудитска Арабия в усилията за противодействие на иранското влияние в региона. Официални дипломатически отношения обаче няма да бъдат установени, докато крал Салман продължава да е на трона. 

6. Полската партия „Право и справедливост“ губи парламентарните избори. Новото правителство урежда споровете с Европейския съюз и Германия. 

Партията “Право и справедливост” ще загуби изборите в полза на полуобединена опозиция, която обещава да продължи политиката за високите вътрешни разходи на Полша чрез повече фондове и по-гладки взаимоотношения с Брюксел. Веднъж встъпило в длъжност, новото правителство ще предприеме бързи действия за уреждане на споровете си с ЕС и Германия, като продължи усилените инвестиции в отбраната и твърдата лидерска позиция спрямо Русия. 

7. Турция предприема ново нахлуване в северна Сирия, разширявайки зоната си за сигурност. Реджеп Тайип Ердоган и Партията на справедливостта и развитието (ПСР) остават на власт след изборите в Турция. 

В навечерието на президентските и парламентарните избори през 2023 година турската армия ще предприеме ново нахлуване в северна Сирия, за да потисне кюрдските „терористи“ и да разшири своята „безопасна зона“ в Сирия. Режимът на Асад ще протестира яростно, но руските му спонсори ще му попречат да реагира. По подобен начин американците ще решат да не предизвикват Турция. С последвалия ефект на сплотяване и различни предизборни юридически маневри, Ердоган и ПСР ще успеят да спечелят изборите през 2023 година.  

8. Избухва дългова криза в Африка. Китай и Западът се съревновават в оказването на помощ. 

Опитът показва, че нарастващите лихвени нива, силният долар и рецесията в развития свят ще прераснат в дългова криза за много държави в Африка. Този път обаче Китай и Западът (предимно чрез МВФ и Световна банка) ще се впуснат в съревнование за търгуване на помощ срещу геополитическо влияние. Западът може да открие, че съществуващите международни финансови институции са тромави инструменти за този по-конкурентен процес за облекчаване на дълга.    

9. Пазарът на критични суровини ще се затегне значително, пораждайки търговско напрежение както в трансатлантическите отношения, така и в отношенията между Запада и Китай на фона на надпреварата за минерали.  

С продължаващите глобални усилия за разширяване производството на зелени технологии, цените на основни минерали като литий и никел, нарастват. Европа, САЩ и Китай ще започнат  състезание за подсигуряване на доставки на тези минерали. Това ще доведе до търговско напрежение на глобално ниво. САЩ ще се опита да стартира всеобщ консорциум за критични суровини, което ще заинтригува европейците, но няма да породи особен интерес в глобалния юг.  

10. Енергийните цени не бележат  значително увеличение в близкото бъдеще и ЕС не страда от сериозен енергиен недостиг въпреки продължаващите действия за откъсване на европейската енергийна система от Русия.  

Енергийното откъсване на ЕС от Русия ще приключи към края на 2023 година. Световният икономически спад и неочаквано голямата гъвкавост на енергийните пазари означава, че няма да има големи увеличения в енергийните цени в ЕС, още по-малко недостиг на енергийни ресурси през зимата на 2023-2024 година. Русия също ще успее да пренасочи енергийното си производство към други купувачи, но все пак ще изпита голям спад в приходите от изкопаеми горива в сравнение преди войната в Украйна.  

Бонус: САЩ предприемат действия за забрана на Tik-Tok или налагат продажбата на приложението към не-китайска компания. САЩ притискат европейците да направят същото.  

Властите в САЩ ще бъдат подразнени през 2023 година от разкритията, че компанията-майка на Tik-Tok – ByteDance, не се придържа към предишни договорености за защита на данните, генерирани от Tik-Tok (както и безкрайния поток от нелепи видеа с танци). Конгресът на САЩ и администрацията на Байдън или ще принудят продажбата на Tik-Tok, или ще го забранят на американския пазар. Американците ще притиснат европейците да се присъединят към техните усилия и така ще превърнат казуса в поредния тест, за това доколко европейците се придържат към американската политика спрямо Китай.  

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.