2022 г.: Пътят към възстановяването (отново)

Марк Ленард и Джеръми Шапиро с десет политически прогнози за 2022 година

Cenital view of a parking lot
Unplash
Изображението е на Martin Reisch (modified)
Също достъпен на

2021 г. трябваше да бъде годината на възстановяването: възстановяване от коронавируса, възстановяване от предизвиканата от пандемията рецесия и най-вече възстановяване на нормалния ни живот. Нито едно от тези неща не се случи: усилията за възстановяване бяха неуспешни, имайки предвид появата на новите варианти на Ковид-19, които предотвратиха завръщането към нормалния начин на живот.

Успех имаше само в една критична област. Да, точно така – нашите прогнози за тенденциите през 2021 г. се оказаха доста точни. Отхвърлихме исканията на нашите по-академично настроени колеги за безпристрастна оценка на нашето представяне и ние сами си дадохме 8 от 10 безпрецедентни точки за миналогодишните си прогнози. Този ни самопровъзгласен триумф граничи с проява на ясновидство и ни насърчи да бъдем още по-високомерни в тазгодишните си прогнози.

И така, ето нашите десет прогнози за ключови тенденции във външната политика през 2022 г.:

1. На междинните избори в САЩ през ноември Демократическата партия ще загуби поне една от двете камари на Конгреса.

В съответствие с исторически установения модел, управляващата партия няма да спечели междинните избори. Демократите ще загубят поне едната камара на Конгреса, а вероятно и двете. Това ще възпрепятства законодателната програма на президента Джо Байдън, но няма доведе до края на неговото управление (което ще предскажат много от експертите). Подобно на президентите преди него Байдън ще се обърне към области като външната политика, в които може да упражнява контрол, докато се бори срещу обструкционисткия Конгрес.

2. САЩ ще започнат преговори с Русия относно европейския ред за сигурност, но няма да има мащабно руско нападение над Украйна.

Русия няма да нападне Украйна в началото на 2022 г. Вашингтон и Кремъл ще започнат преговори за бъдещето на европейския ред за сигурност. Концентрацията на руски войски на границата с Украйна и военната заплаха за страната ще продължат да висят над преговорите като дамоклев меч. И преговорите, и тази заплаха ще са важна част от 2022 г.

3. Развитият свят ще се научи да живее с Ковид-19.

Наличието на ваксини и надеждно лечение означават, че Ковид-19 ще престане да бъде животозастрашаващ в развития свят, въпреки че вирусът няма да изчезне и ще бъде често срещан. Ковид-19 ще продължи да представлява значително икономическо и здравно предизвикателство в много страни от развиващия се свят.

4. Еманюел Макрон ще спечели президентските избори във Франция и ще използва новия си мандат, за да даде „рестарт“ на Европа.

Според мнозина, победата на Макрон на президентските избори във Франция ще се дължи до голяма степен на недостатъците на неговите опоненти. Въпреки това френските президенти рядко показват смирение. Макрон няма да изневери на тази традиция и ще поиска мандат за промяна. В сътрудничество с германския канцлер Олаф Шолц и италианския премиер Марио Драги, Макрон ще обяви намерението си да даде „рестарт“ на Европейския съюз, а ние ще се чудим какво точно означава това.

5. Унгарският министър-председател Виктор Орбан ще загуби изборите в Унгария, но ще настоява, че е спечелил.

Партията на Орбан Фидес ще загуби унгарските избори в полза на новата обединена опозиция или поне това ще бъде заключението на външните наблюдатели на изборите. Въпреки това Орбан ще последва примера на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и ще обяви че е спечелил. Той ще надмине Тръмп като действително остане на власт. Това ще предизвика големи улични протести в Унгария и криза в отношенията между Унгария и ЕС.

6. Ядрените преговори с Иран ще пропаднат, а ядрената програма на страната ще продължава да се развива. 

Преговорите с Иран за подновяването на споразумението за иранската ядрена програма ще бъдат изключително непродуктивни през 2022 г. За да запази своя натиск, Иран ще продължи устойчивия си напредък към създаването на ядрено оръжие. Това ще доведе до още израелски заплахи и усилия за саботаж, и ще увеличи риска от израелски или американски удар над иранските ядрени съоръжения.

7. Фракция от афганистанските талибани ще свали правителството.

Тъй като Афганистан се намира в мащабна икономическа и хуманитарна криза, относително либерална фракция на афганистанските талибани ще свали правителството. Лидерите на тази фракция ще обявят смяна на политиката на предишното правителство и ще подходят по-смирено спрямо международната общност. Международните донори ще отвърнат със значително увеличение на финансовата подкрепа за страната.

8. Въглеродните емисии на Китай ще се увеличат.

Китайското правителство ще настоява, че се справя с  предизвикателствата, свързани с изменението на климата, но няма да успее да забави значителното нарастване на въглеродните си емисии. Пекин ще се стреми да прикрие измерените емисии с обещания да се справя по-добре занапред. Тъй като САЩ, Германия и много други страни също няма да успеят да достигнат целите си до 27-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата (РКООНИК) през 2022 г., те няма да обърнат голямо внимание на Китай.

9. Ще има протести срещу високите цени в енергийния сектор и срещу Европейската зелена сделка в целия ЕС.

Липсата на напредък в намаляването на въглеродните емисии няма да спре протестите срещу високите цени в енергийния сектор и Европейската зелена сделка в голяма част от ЕС и Великобритания. Държавите членки ще обвиняват ЕС и ще лобират в Брюксел за различни изключения от програмата „Fit for 55“, както и срещу разрастването на Схемата за търговия с емисии към транспортния и жилищния сектор.

10. ЕС ще създаде Инструмент срещу икономическата принуда, но това няма да спре китайските принудителни практики.  

ЕС ще приеме предложения от него инструмент за борба с икономическата принуда, но това няма да попречи на Китай да използва икономическа принуда срещу държави-членки на Съюза, които прекрачват китайските червени линии по въпроси като Тайван, Тибет и Синдзян. До края на годината ЕС и неговите държави членки ще водят ожесточени дебати дали и как да приложат инструмента в отговор на различни китайски принудителни практики.

Бонус: Частен космически полет ще претърпи първия си фатален инцидент.

Компания в САЩ ще претърпи първата фатална частна космическа катастрофа в света. Въпреки че данните за безопасността на частната космическа индустрия като цяло остават положителни, публичната загуба на бивш член на актьорския състав на „Стар Трек“ ще предизвика призиви за регулация и дори за ренационализация на космическата индустрия.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.