Как Италия може да реши проблема си с Китай

Също достъпен на

Срещата на италианския министър-председател, Джорджа Мелони, с президента Джо Байдън, във Вашингтон миналата седмица беше обявена за голям успех в Италия и САЩ. Формулирано в традиционния език на заключителното изявление, между параграфите, очертаващи обичайните двустранни външнополитически теми за Италия и САЩ – включително Тунис и предстоящото италианско председателство на G7 – беше поет съвместен ангажимент „за засилване на двустранните и многостранните обсъждания на възможностите и предизвикателствата, породени от Китайската народна република“. Като единствената страна от G7 и голяма западна държава, която участва в китайската инициатива “ Един пояс, един път“ (BRI), икономическото сътрудничество на Италия с Китай вероятно е било в основата на разговорите между Байдън и Мелони. След завръщането на Мелони, италианският министър на отбраната Гуидо Кросето заяви, че присъединяването към BRI е било “ ужасяващ ход“ и че „въпросът днес е: как да се оттеглим (от BRI), без да навредим на досегашните отношения [с Пекин]. Вярно е, че Китай е конкурент, но е и партньор“.

Деликатно разплитане

Мелони знае, че членството на Италия в BRI може да навреди на отношенията ѝ с партньорите от G7. Още по време на предизборната си кампания тя критикува решението на правителството на Лигата и Движение Пет звезди да се присъедини към BRI. Предвид категоричното изявление срещу BRI на един от най-видните ѝ министри, Мелони трябва да откъсне Италия от тази инициатива. 

Споразумението за BRI ще изтече през март 2024 г., но ще бъде автоматично удължено, освен ако Китай или Италия не се оттеглят. Мелони трябва да уведоми за оттеглянето на Италия преди края на годината, както по процедурни причини – тя трябва да даде тримесечно предизвестие за прекратяване на споразумението – така и по политически. Италия трябва да покаже, че е предприела действия преди изборите за Европейски парламент и предстоящото си председателството на G7 през 2024 г., тъй като Китай ще бъде основен въпрос в дневния ред на двете организации . 

Пред Вашингтон, Мелони обяви, че ще посети Китай по време на една от следващите си дипломатически мисии, с което публично показа желанието на Италия да продължи икономическите си отношения с Китай, подобно на други държави – членки на ЕС. Преди и по време на посещението, Мелони трябва да увери Пекин, че двустранните икономически отношения ще продължат, като се съсредоточи върху машините, облеклото, фармацевтичните продукти и химикалите – които са в основата на износа на Италия за Китай. Същевременно тя трябва да подчертае, че докато износът на Китай за Италия се е увеличил значително между 2020 и 2022 г., износът на Италия за Китай не се е увеличил, като използва това като предпоставка за оттегляне от BRI.

Приоритизиране на партньорите

Членството на Италия в BRI е предмет на обсъждане във всяко италианско правителство, управлявало от подписването на споразумението през 2019 г. насам. Докато бившият министър-председател, Марио Драги, разполагаше с международната позиция да го игнорира на практика, Мелони все още не разполага с този лукс.

Приоритетът на Мелони е да се представи като надежден партньор пред своите европейски партньори и партньорите от G7. Тя приоритизира отношенията на Италия със западните партньори по други въпроси –  решението да продължи да подкрепя изцяло Украйна, въпреки предишните близки отношения на Рим с Москва, и усилията да работи заедно с европейските партньори по въпросите свързани с миграцията.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.