Как Западът трябва да се подготви за изборите в Турция

САЩ и ЕС трябва да се въздържат от намеса по време на изборите в Турция, но може да им се наложи да предприемат бързи мерки в зависимост от резултатите от вота

epa10587454 People walks on sidewalk in front of a picture of Turkish President Recep Tayyip Erdogan hangs on Istanbul’s historical walls, in Istanbul, Turkey, 23 April 2023. General elections will be held in Turkey on 14 June 2023 with a two-round voting to elect the President of Turkey and parliamentary elections held simultaneously to elect the members the Grand National Assembly of Turkey. Photo: picture alliance/EPA/ERDEM SAHIN
People walks on sidewalk in front of a picture of Turkish President Recep Tayyip Erdogan hangs on Istanbul’s historical walls, in Istanbul, Turkey, 23 April 2023
Изображението е на picture alliance / EPA | ERDEM SAHIN
©
Също достъпен на

На 14 май турските граждани ще изберат следващия си президент и нов парламент. Ако социологическите проучвания се окажат верни, гласоподавателите могат да сложат край на повече от двадесетгодишното управление на Реджеп Тайип Ердоган и неговата консервативно-националистическа партия ПСР (партия справедливост и развитие). Но и в други предизборни надпревари в подобни поляризирани общества –  Израел, Бразилия и САЩ, резултатите могат да изненадат всички, като не се съобразят с проучванията и да дадат на Ердоган нов мандат.

И в двата случая отбележете 14 май в календара си. Президентските и парламентарните избори в Турция се очертават като критичен момент в страна, която се превърна в център на геополитическите събития в Европа и Близкия изток. Турция се очерта като изпитание за устойчивостта на демокрацията срещу избрания авторитаризъм. Тя може дори да се превърне в рядък светъл лъч за западните инвеститори, които търсят положителна развръзка, докато САЩ и Европа се приближават към рецесия.

Несигурните обстоятелства на изборите означават, че действията и изявленията на американските и европейските политици в навечерието на изборите и непосредствено след тях могат да определят отношенията им с Турция през следващото десетилетие. При някои обстоятелства може да се наложи да действат бързо, с относително малко информация; при други е необходима предпазливост, за да се запазят дългосрочните интереси.

За да им помогнем да се ориентират в този потенциален хаос, предлагаме някои насоки за това как могат да реагират при различните обстоятелства.

Не се опитвайте да влияете на резултатите от изборите. „Западът“ се превърна в страшилището на турските избори, след като години наред антиамериканизмът проникваше в обществения дебат. Правителството вече обвинява опозицията, че е инструмент на Запада, целящ да отслаби Турция, да я раздели, и да разпространи гей браковете, за да отслаби турските семейни ценности. При толкова голям залог някои западни правителства може да искат да навлязат в турската политика по различни фини начини. Това би било грешка. САЩ и повечето държави – членки на ЕС, имат дълбоко проблематичен профил в Турция – страна, която е недоверчива към чужденците и опасно податлива на конспиративни теории. Всяка намеса, без значение колко фина или умела е тя, рискува да предизвика ответна реакция. Дори не опитвайте.

Наблегнете на необходимостта от свободен и честен процес преди, по време и след изборите. Изискването да не се влияе на изборите не изключва възможността да се заяви от най-високите етажи на правителствата на САЩ и Европа, че съюзниците на Турция очакват свободен и честен вот. Тези изказвания трябва да остават на ниво „принципи“, да се позовават на турската конституция и на десетилетията на успешни многопартийни избори и да избягват намеса в конкретни спорни въпроси, които се обсъждат в Турция. В случай на оспорвани избори в дните след 14 май, САЩ и ЕС трябва ясно и последователно да наблегнат на необходимостта от организиран изборен процес и да осъдят всяко насилие, но без да се намесват.

В случай на оспорвани избори в дните след 14 май, САЩ и ЕС трябва ясно и последователно да наблегнат на необходимостта от организиран изборен процес и да осъдят всяко насилие, но без да се намесват.

Ако опозицията спечели, побързайте да признаете победата веднага след като Висшият избирателен съвет на Турция обяви резултатите. Върховният избирателен съвет на Турция ще обяви „временните резултати“ в полунощ на 14 май, а окончателните резултати – на 19 май. Ако опозицията спечели с достатъчна преднина, няма голям риск от оспорване. Но ако резултатите са близки, има риск правителството на Ердоган да повтори това, което опита на местните избори през 2019 г., и да предприеме мерки за отмяна на резултатите или да поиска повторно преброяване. Така че, ако резултатите покажат преднина за опозицията, САЩ и ЕС трябва да действат бързо при признаването на победата на опозицията, и да се ангажират с дипломация на президентско ниво.

Запазете мълчание, ако има втори кръг. По всяка вероятност нито един от кандидатите няма да събере необходимите 51%, за да бъде избран за президент на първия тур, което ще наложи провеждането на втори тур две седмици по-късно. Кандидатите ще използват всичко, което намерят един срещу друг, и този период има потенциал да бъде нестабилен, какъвто беше случаят през лятото на 2015 г., когато Ердоган загуби мнозинството за съставяне на правителство. Особено важно е Европа и САЩ да се въздържат от ангажименти на високо равнище, да продължат да изразяват подкрепа за демократичния процес и да предотвратят евентуални провокации в Ирак или Сирия, които биха могли да бъдат използвани за подхранване на наратива, че опозиционният блок е подкрепян от външни сили, целящи да разединят Турция.

Подтикнете европейците да преосмислят Турция. Правителство, съставено от сегашната опозиция, ще се сблъска с множество дипломатически и икономически предизвикателства, а както коалицията на опозицията (т.нар. „маса на 6-те“ опозиционни партии, които се обединиха за тези избори), така и западните партньори на Турция изглеждат неподготвени за света след Ердоган. Възстановяването на прекъснатите връзки между Турция и западните ѝ партньори ще трябва да започне в Европа, като се съживят преговорите за членство на страната в ЕС, които са в процес на умиране. Както САЩ, така и държавите от ЕС следва да насърчат новите лидери на Турция да отидат бързо в Брюксел, за да дадат старт на процеса на присъединяване към ЕС. Брюксел трябва да подготви сериозен пакет за новото ръководство на Анкара, който да включва отваряне на поне една от замразените точки в процеса на присъединяване, започване на така необходимата модернизация на споразумението за свободна търговия между Турция и ЕС и възобновяване на преговорите за безвизово пътуване на турските граждани в Шенгенското пространство. Важен е процесът, а не резултатът. В замяна на това новите лидери на Турция биха могли да уверят европейските си колеги, че са готови да спазват споразумението за миграцията между Турция и ЕС от 2016 г. и нямат намерение насилствено да изпращат бежанците от Турция обратно в Сирия.

Изпратете положителни послания за отношенията между САЩ и Турция. В случай на победа на опозицията, правителството на САЩ трябва публично да изрази готовността си да обсъди и разреши някои от нерешените въпроси, които има с Турция, включително продажбата и модернизацията на F-16 на Турция, различията между Турция и САЩ по отношение на кюрдите в Сирия, притежаването от Турция на руска противовъздушна система S-400 и възможността за икономическа подкрепа за турската финансова система от страна на САЩ и ЕС. Победа на опозицията би довела до пазарно оживление и би привлякла международни инвеститори, но в крайна сметка Турция ще се сблъска с икономически препятствия. Подкрепата на Вашингтон на ранен етап би била сигнал за турската общественост и международните инвеститори, че Западът стои зад резултатите и новото правителство ще има нов капацитет да се справи с проблемите на Турция. Тя също така ще улесни започването на преговори със следващото правителство на Турция по трудните теми, като продажбите на отбранителни средства, и въпросът със Сирия.

Продължавайте с постепенното нормализиране на ситуацията, ако Висшият избирателен съвет обяви ПСР за победител. Изборите в Турция се провеждат в рамките на многопартийна система за наблюдение и резултатите от тях обикновено са легитимни в очите на избирателите. Ако ПСР надделее на първия или втория тур на президентските избори, Вашингтон трябва да разработи план за постепенна нормализация на отношенията с правителството на Ердоган, с което вече твърде дълго време отношенията са нестабилни. В случай на оспорвани избори, при които гласоподавателите на опозицията смятат, че е имало измами, САЩ и държавите от ЕС трябва да забавят признаването и да изчакат окончателното оформяне на резултатите. Но в крайна сметка те ще трябва да започнат работа с правителството на Ердоган, за да решат някои от възловите въпроси в двустранните отношения. Те трябва да обмислят подход за ангажиране с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и да обмислят дали да се съгласят с предложението на Турция за закупуване на модернизиращи части за нейния флот F-16.

Макар да подчертахме значимостта на смирението и на умелото бездействие, ролята на САЩ и ЕС е важна за изборите в Турция. Ако изиграе добре картите си, Западът може да послужи като опора на турската стабилност и в случай на победа на опозицията може да помогне да се осигури организирано предаване на властта. За целта обаче ще е необходимо да се осъзнаят ограниченията и капаните на западната власт и да се овладее умението кога да се говори и кога да се запази мълчание.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.