Какво всъщност искат европейците: Разбиване на 5 мита

Publication cover

 Прочетете доклада на ЕСВП тук.

 

  • Изборите за Европейски парламент през 2019 г. ще бъдат коренно различни от приказките от заглавията: те няма да бъдат референдум за миграцията.
  • Ново проучване на ECFR /YouGov разкрива голяма флуидност в настоящите намерения за гласуване: 70 процента от европейците, които са сигурни, че ще гласуват, тепърва ще направят своя избор. Близо 100 милиона избиратели, които все още имат колебания, са свободни за привличане.
  • Голямото разделение не е „отворена Европа“ срещу „затворени национални държави“, а между статуквото и промяната. Рекорден брой хора сега подкрепят ЕС – и дори евроскептичните партии са се препозиционирали.
  • Няма само един единствен въпрос, който да заема съзнанието на избирателите; наистина много от тях са по-притеснени от емиграцията, отколкото от имиграцията, а мнозина са притеснени от: ислямския радикализъм (87 милиона, 22 процента от населението на ЕС с право на глас); възходът на национализма (45 милиона, 11 процента); и икономиката (63 млн., 16%). Малко под 59 милиона подчертават миграцията като една от основните заплахи за Европа: само 15 процента от гласоподавателите в ЕС.
  • Тези констатации хвърлят светлина върху въпросите, които ще решават гласовете на европейците и бойните полета, на които умерената мейнстрийм политика може да ги ангажира. Изключително важно е, че избирателите в момента са готови да се движат в много различни посоки – така че дори събитията в последния момент могат да оформят окончателния състав на Европейския парламент.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.