Украйна след референдума в Крим

Три текста на анализатори от ЕСВП по ситуацията след референдума в Крим

Украйна след референдума в Крим

В речта си пред руския парламент от вчера, руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще присъедини Крим – тоест, ще предприеме заграбване на земя, невиждано в Европа от края на Втората световна война. Той заяви, че Русия няма планове да разделя останалата част от Украйна, но в същото време подчерта, че възприема новото правителство в Киев като представляващо западно ориентирани екстремистки групи, които са завзели властта чрез незаконен преврат.

Трима от експертите на ЕСВП анализират ситуацията и усложненията, които могат да произтекат. Кадри Лийк анализира политиката на Путин в Крим и неговия призив за нов европейски ред, който беше деклариран не само чрез действията му, а и директно в речта му от вчера. Яна Кобзова, която наскоро се завърна от Киев и Харков, описва ситуацията в Украйна и очертава начините, с които Западът може да помогне. Накрая, Щефан Майстеранализира настоящия и възможния отговор на ЕС в ситуацията, както и възгледите на Германия в този контекст.

 

 

Ukraine after the Crimea referendum by Ecfr on Mixcloud

 

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.