Украйна след присъдата над Тимошенко

Вместо да поучава Украйна, ЕС трябва да покаже сериозни намерения

Целият текст можете да намерите на

Украйна след присъдата над Тимошенко

Делото и присъдата срещу бившия министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко през 2011 е двойно предизвикателство за Европейския съюз – те поставят на изпитание както неговата репутация, така и способността му да преобразява други страни и да излъчва „мека сила“. Киев пренебрегна ясните предупреждения от Брюксел и от ключови страни-членки и след това изневери на обещанията си, че ще търси компромис.

Срещата на върха между ЕС и Украйна на 19 декември предоставя възможност да се прекрати постепенният разпад в отношенията с Киев.

В новия доклад на ЕСВП „Украйна след присъдата над Тимошенко“, Андрю Уилсън твърди, че вместо да поучава Украйна относно човешките права ЕС трябва да покаже, че подхожда сериозно.

  • На срещата ЕС трябва да използва Споразумението за асоцииране, както и Споразумението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия като стимул да подтикне Украйна да следва обещанията си за реформа.
  • ЕС трябва да въведе визови забрани и санкции относно пътуванията и финансовите привилегии на лица от правителството, отговорни за отказа от реформи.
  • Украйна видя как Русия играе твърдо с ЕС, без да търпи отрицателни последици. Тъй като Путин е на път да си върне руското президентство през 2012, а пред Близкия Изток и Северна Африка  има перспектива за демократично развитие, Европа трябва да изпрати сигнал, подчертаващ значението на демокрацията и върховенството на закона.

Украйна не е в състояние да възпоризведе  „Турския модел“ (силна държава на края на Европа, която може да действа  по свои собствени правила) заради слабата си икономика и лошите отношения със съседите. В резултат на това, не може да напълно да пренебрегне демокрацията и човешките права.

Факти:

  1. Сравнително стабилните показатели на растеж (4.3% през 2010; 5% очаквани за 2011) следват резкия спад от 15.1% през 2009.
  2. Партията на регионите на Виктор Янукович ще се изправи пред сложни избори през есента на 2012, с популярност към момента от малко над 20%. Очаква се да използват похвати данъчни ревизии на съперници, клиентелистки мрежи, „политическа технология“ и употребата на „законов терор“ срещу опозиционни фигури.

Юлия Тимошенко стана най-известната жертва на този „законов терор“, след като бе осъдена на седем години лишаване от свобода на 11 октомври.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.