Може ли Молдова да остане на пътя към Европа?

Какво ще направи Русия и как Европа би могла да отговори?

Publication cover
Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Може ли Молдова да остане на пътя към Европа?

През изминалата година Русия уязви сериозно Молдова, налагайки санкции по износа на вино и подклаждайки сепаратистките  настроение в Приднестровието и Гагаузия. Но 2014 ще бъде още по-зле. Следсъбитията в Украйна, Русия иска да подкопае и единствената останала „успешна новина“ на Източното партньорство. Русия е подготвена да използва и финансови, и политически източници, за да повиши натиска над Молдова. Може ли Ес да помогне на Молдова да остане на пътя към Европа?

В новия ни политически анализ, Станислав Секриеру изследва вътрешните и външни рискове, пред които Молдова е изправена и твърди, че ЕС трябва да подготви набор от мерки, за да помогне на Кишинев да противостои на възможния руски натиск през 2014.

Какво ще направи Русия?

  • Русия би могла да изгони молдовски работници, които в момента са наети в Русия. Това би имало реално влияние върху семейните бюджети и може да разруши един от стълбовете на молдовския икономически растеж.
  • Русия може да наложи допълнителни санкции върху молдовската селскостопанска продукция с пълна или частична забрана върху пресните зеленчуци и плодове. Молдовския земеделски сектор генерира 12 процента от молдовския БВП. Ново руско ембарго може да забави икономическия растеж и да разпали недоволството.
  • Русия все още е единственият източник на вносен газ за Молдова и Русия би могла да използва молдовската енергийна зависимост, за да упражни влияние.
  • Русия ще се опита да използва конфликтите в Преднестровието и Гагаузия, за да предизвика изнервяне от страна на Молдова. Може също да се опита да работи за слаба коалиция след изборите в Молдова, за да забави европейските й амбиции.

Какво може да направи ЕС?

  • ЕС трябва да доведе до резултат собствените си обещания чрез премахването на изискванията за виза до лятото на 2014 за молдованци, които имат биометрични паспорти.
  • ЕС трябва внимателно да наблюдава Преднестровието и Гагаузия. ЕС и Молдова усвояват почти 70% от износа на Преднестровието. Време е да се използва това предимство, за да се намали желанието на Преднестровието за допълнителни провокации и да се насочи към участие в DCFTA (Дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия).
  • ЕС трябва да ограничи подстрекателските гласове в собствения си лагер. Неотдавнашните приказки на Румъния за ново обединение допълнително ще дестабилизират обстановката в Молдова.

ЕС трябва да си направи планове как да се справи с възможните руски търговски рестрикции и трябва да обмисли допълнително либерализиране на пазара за молдовски продукти преди споразумението на асоциацията временно да влезе в сила. За да неутрализира енергийните нива на Русия, ЕС трябва да подкрепи енергийното сътрудничество на Молдова с Румъния и Украйна.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.