Дискусия на тема „Европа след Брекзит, или за бъдещето на интеграцията в ЕС“.

Дискусия на тема „Европа след Брекзит, или за бъдещето на интеграцията в ЕС“.

Гости

Панелисти:

Джема ГроздановаПредседател на парламентарната комисия по външна политика в НС

Андрей Ковачев, Член на Европейския парламент,

Марин Лесенски, Програмен директор в Институт Отворено общество и

Аделина Марини, Главен редактор на euinside.eu. 

Модератор на дискусията е Весела Чернева, Директор на ЕСВП София

Европейският съвет за външна политика – София има удоволствието да ви покани на дискусия на тема „Европа след Брекзит, или за бъдещето на интеграцията в ЕС“. Събитието ще се проведе на 8 юли 2016 (петък), 10:00 – 12:00 ч, в Дом на Европа, ул. „Раковски“ № 124, София.

Ако преди седмица разговорите за бъдещето на Шенген бяха разговори за бежанската криза и миграционните политики на ЕС, то след референдума във Великобритания на 23 юни разговорите за вътрешните граници на ЕС са разговори за бъдещето на целия съюз. И ако само преди месец си мислехме, че кризата с търсещите убежище у нас е най-голямата в историята на ЕС, то Брекзит отвори европейската кутия на Пандора.

Европа на различни скорости и нива на интеграция е факт отдавна и Великобритания беше една от държавите-членки със силен политически глас, но слаба интеграция. Излизането й от ЕС най-вероятно ще доведе до задълбочаване на сътрудничеството на по-малък брой, добре интегрирани държави в основни сфери като еврозоната, но неизбежно ще изтласка в периферията на съюза държавите извън тези механизми. 

България е сред държавите, които биха изгубили от Съюз на различните кръгове. Затова, всеки разговор за Шенген оттук нататък е и разговор за бъдещето на България в ЕС.

В разговор с политици и експерти ще се опитаме да очертаем какъв Съюз на 27-те отговаря на българските интереси и каква роля може да изиграе България, предвид предизвикателствата в ЕС и региона.

Събитието ще е с осигурен превод на английски език. 

Очакваме Ви!