Дилемите пред Европа и перспективите на Западните Балкани

Бежанският натиск от Северна Африка и Близкия Изток е европейски проблем, за който единствено общоевропейски политики биха дали решение.

Гости

Даниел Митов, Министър на външните работи

Франциско де Борха Ласхерас, асоцииран директор на ЕСВП Мадрид

Модерирано от

Весела Чернева, директор на ЕСВП София

България беше сред страните членки на ЕС, които се включиха активно в процеса на преразглеждане на Глобалната стратегия на ЕС за обща външна политика, настоявайки Западните Балкани да получат своето място сред приоритетните за ЕС региони, както и да станат част от общностните политики, които ги засягат пряко като енергетика и сигурност.

Бежанският натиск от Северна Африка и Близкия Изток е европейски проблем, за който единствено общоевропейски политики биха дали решение. Последните месеци демонстрираха, че това решение минава през подкрепа за съседите, като Западните Балкани, на които ЕС е ключов партньор. Бежанският поток през Балканите отново извади на показ институционални нестабилности, пробойни в социалната кохезия и икономическите проблеми на тези страни и напомни за тлеещи етнически конфликти и обтегнати съседски отношения.

За да интегрира страните от Западните Балкани в тези процеси, ЕС трябва да положи нови усилия за привличането и реформирането им. Това стана ясно и от срещата на Върховния представител на ЕС по външна политика Федерика Могерини с анализатори от югоизточна Европа през юли 2015 в София. Включването на балканските страни в различни политики и процеси на вземане на решения в ЕС, които ги засягат пряко, е едно възможно решение на този проблем.

Медиите за нас:

Българско национално радио

Дневник

Mediapool

Фокус

Фокус 2

Пик

Крос

News.bg

News.bg 2

Novini.bg

Българска телеграфска агенция

Dnesplus.bg