Представяне на доклад – Да разцъфтят хиляди контакти: Как Китай се съревновава за влияние в България

, Sofia time (EEST, UTC+3)
Онлайн

Гости

Владимир Шопов, гост-изследовател, ЕСВП
Петър Карабоев, заместник главен редактор, „Дневник“

Модерирано от

Мария Симеонова, програмен координатор, софийски офис и Западни Балкани, ЕСВП

Софийският офис на Европейския съвет за външна политика има удоволствието да Ви покани на представянето на новия доклад на Владимир Шопов, „Да разцъфтят хиляди контакти: Как Китай се съревновава за влияние в България“, в който авторът разглежда дипломатическите усилия на Пекин в България на национално и субнационално ниво и предлага редица препоръка за българските политики спрямо Китай.

През изминалите месеци Владимир Шопов обиколи осем града в България и проведе 142 интервюта с настоящи и бивши държавни и местни служители и политици, ръководители на държавни и частни компании, представители на бизнеса и гражданското общество, учени и изследователи, журналисти и анализатори. Докладът стига до заключението, че Китай е приел многопистова стратегия за взаимодействие с държавни и недържавни участници на национално и субнационално равнище. Пекин значително е разширил сътрудничеството си с България в области като култура, образование, селско стопанство, научни изследвания, обществени поръчки и електронно управление.

Проектът е финансиран от Държавния департамент на САЩ. Мненията, констатациите и заключенията, изложени като част от него, са на автора и не отразяват непременно тези на Държавния департамент на Съединените щати.

Гледайте събитието в Зуум или на Фейсбук страницата на ЕСВП София.