Весела Чернева: Песимистичният сценарий за ЕС след брекзит е да се раздроби

За какво трябва да внимава ЕС след излизането на Великобритания? – Анализ на Весела Чернева директор на ЕСВП София

Най-оптимистичният сценарий за Европейския съюз след решението на британците да го напуснат е Съюзът да се преизмисли по начин, по който да стане по-приемлив за гражданите. Най-песимистичният е той да се раздроби на групи.

Това коментира в студиото на bTV Весела Чернева, бивш говорител на Министерството на външните работи и директор на независимия Европейски съвет за външна политика.

Тя посочи, че днес германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е поканил колегите си от другите пет страни основателки на ЕС – Франция, Италия и Бенелюкс. Това е много тревожна тенденция, дано да не се запази и да не се стигне до предоговаряне и специални сделки, които да засягат само част от страните членки, коментира Чернева.

По думите ѝ е прибързано да се говори за начало на края на ЕС и ефект на доминото. Такъв обаче има между популистите и националистите в Съюза – Марин льо Пен, Герт Вилдерс, Волен Сидеров „някак си с особена радост коментираха случилото се. За съжаление всички ние ще платим сметката за решението на британците и тази радост е неоснователна“, каза Чернева.

Цялото интервю на сайта на BTV

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.