След терора в Истанбул

Какво доведе до отлив в подкрепата за президента Ердоган? – Анализ на Весела Чернева

Атаката, извършена на истанбулското летище “Ататюрк”, изисква голяма координация. Трима атентатори са се взривили на различни места. Според турския министър-председател Бинали Йълдъръм двамата атентатори са се възползвали от взрива, извършен от първия и от създалата се суматоха, за да избегнат мерките за сигурност. Мерките за сигурност на летище “Ататюрк” са изключително строги. Всички данни сочат „Ислямска държава“ за извършител. Атаката на площад “Султанахмет” също бе дело на терористичната организация. В Истанбул са извършвани терористични нападения и от кюрдските сепаратисти – другия враг на турските власти.

[Весела Чернева] Това, което виждаме в момента, е резултат от решението на президента Ердоган да събере повече вътрешнополитически гласове за своята партия, като отнеме от гласовете на кюрдите, заяви Весела Чернева, директор на Европейския съвет за външна политика – София. Мирният процес, според нея, е довел до отлив в политическата подкрепа за Ердоган. Много умерени хора започнаха да гласуват за кюрдската партия, защото тя е млада, модерна, а на Ердоган това не му хареса, смята Чернева. Изострянето на отношенията на Турция с „Ислямска държава“ е резултат от нейната антикюрдска политика, посочи тя.

[Николов] Според директора на Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов като повод за атаката може да се търси и затвореният канал, през който бунтовническите групировки, включително и терористични, са получавали подкрепа от турска страна. Винаги когато „Ислямска държава“ претърпи поражение, както във Фалуджа и затварянето на този коридор, тя реагира силово някъде другаде и изпраща послание – ние сме тук, ние продължаваме, ние сме силни, смята Николов. Основна цел на всеки терористичен акт е гласност. Посланието на терористите стигна навсякъде. Те изпълниха целта си, допълни той, като открои в действията на терористите добра координация, групово изпълнение, което се доближава до това на западноевропейски столици. И той смята, че атаките са резултат от политиката на Ердоган.

Цялото интервю може да бъде открито на страницата на БНТ.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.