Регионалните избори в Русия: Прелюдиe към бъдещето на Путин

Също достъпен на

През aвгуст, говорителят на руския президент Дмитрий Песков определи регионалните избори в страната като „скъпа бюрокрация“. Макар че в по-късен етап Песков поясни изказването си, то на практика олицетворява подхода на Кремъл: резултатите от изборите са предварително определени – единствената несигурност е свързана с методите за гарантиране на резултатите. Тези избори не представляват избирателното поведение на руския народ, но дават представа за това как Кремъл ще структурира президентската кампания през 2024 г.

Манипулация в действие

Управляващата партия „Единна Русия“ спечели 15 от 16-те избори за регионални парламенти и 19 от 21 избори за губернатори, като реалната опозиция беше минимална, а почти всички кандидати на парламентарните партии открито подкрепяха войната срещу Украйна.

Тези благоприятни за Кремъл резултати бяха постигнати чрез комбинация от традиционни и нови методи на манипулация:

  • Засилването на репресиите след войната позволи на Кремъл да потуши всякакви останки от истинска опозиция. Независимо че тази година на по-малко кандидати беше отказана регистрация, формалната конкуренция беше силно ограничена. Преди това отказът за регистрация беше основният инструмент на Кремъл за елиминиране на опозиционните кандидати, особено на поддръжниците на Алексей Навални. Тази година обаче повечето опозиционни кандидати не можаха да участват в изборите, защото са в изгнание или в ареста.
  • Гласуването се удължи от един на три дни, което усложни независимото наблюдение на изборите и даде повече време за мобилизиране на „административно зависими избиратели“ – тези, които работят за корпорации или организации, зависими от държавата.
  • Въпреки критиките, дистанционното електронно гласуване, което е особено уязвимо на манипулации, се разгърна в 25 региона с одобрението на президента Владимир Путин, особено в региони, в които се очакват предизвикателства. Благодарение на електронното гласуване изборите за кмет на Москва имаха рекордна избирателна активност от 42,5 % в сравнение с обичайните 30-33 %.
  • Ключовият независим наблюдател Golos се сблъска с множество затруднения, включително с ареста на ръководителя му Григорий Мелконянц преди изборите, а законодателните промени допълнително ограничиха възможностите за наблюдение.
  • Кремъл проведе „избори“ и в окупираните от Русия украински територии, след като прокара списък с кандидати, съставен от парламентарните партии. Там избирателната активност беше изкуствено завишена чрез удължен период на гласуване от 11 дни и чрез „външни избирателни секции“. „Единна Русия“ спечели и в четирите окупирани територии, като „узакони“ анексирането им и ги интегрира в политическата и правната рамка на Русия.

Резултатите на „Единна Русия“ на изборите се подобряват дори в регионалните парламенти, където само няколко години по-рано тя губи от Комунистите с гласове от партийните листи, главно поради крайно непопулярната пенсионна реформа. Само в два региона избраните преди това губернатори от Комунистическата партия се задържаха на власт. В един от тях, Хакасия, Кремъл беше принуден да оттегли кандидатурата си дни преди изборите, за да избегне загубата на правителствения кандидат, представян като „ветеран от войната в Украйна“. В регионът Орел, губернаторът е непоколебимо лоялен към „Единна Русия“, въпреки че не е в партията. Това подсказва, че въпреки абсолютната доминация на Кремъл, победата не може да бъде напълно гарантирана, но се намира изключително близо до нея.

Поглед към президентската кампания

Тези регионални избори показват, че е много вероятно да има висока избирателна активност и огромна подкрепа за Путин на президентските избори през 2024 г., както и кампания, която ще подчертае ролята му в „защитата на руския суверенитет“ в условията на западен натиск. За да постигне това,  вероятно ще разшири обхвата на дистанционното електронно гласуване, особено в склонните към протести региони. Тактики за провеждане на фалшиви избори като „външни избирателни секции“, удължаване на периодите на гласуване и сплашване на независими наблюдатели също могат да бъдат използвани, за да се произведе подкрепа от окупираните територии, както се наблюдава на тези избори.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.