Как трябва да реагира ЕС на преизбирането на сръбския президент

Необходимо е ЕС да убеди току-що преизбрания президент на Сърбия, че страната му трябва избере между европейската интеграция и подчинението на Русия

epa09870101 An anti-EU and anti-NATO mural is reflected on a side of a bus in Belgrade, Serbia, 04 April 2022. Unofficial results of the general elections held in Serbia on 03 April 2022 show Vucic and his Serbian Progressive party (SNS) as overall winners. Photo: picture alliance/EPA/ANDREJ CUKIC
Изображение с послание срещу ЕС и НАТО върху автобус, Белград, Сърбия, 4 Април 2022 г
Изображението е на Image bypicture alliance/EPA/ANDREJ CUKIC
©
Също достъпен на

На 3 април сръбските граждани гласуваха на президентски, парламентарни и местни избори. Окончателните резултати белязаха победата на Александър Вучич на президентските избори, както и на Сръбската прогресивна партия в парламентарния вот. Тези избори обаче далеч не бяха честни. През последните години Сърбия преживя значително отстъпление от демокрацията – автократичната националистическа партия на Вучич отправя все повече заплахи към политическите опоненти, потиска и овладява медиите, така че да обслужват интересите ѝ, и прокарва закони, целящи премахването на потенциалните пречки пред преизбирането му. 

Изборите са важни не само за гласувалите в тях, но и за гражданите на съседните на Сърбия държави, които са пряко повлияни от политическите събития там, особено Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония и Черна гора. Реваншистката политика, водена от партията на Вучич, е заплаха за стабилността на Западните Балкани. Министърът на вътрешните работи, Александър Вулин, лансира идеята за „сръбски свят“ – опасен проект, основан на политическо и институционално обединение на сръбските общности в Западните Балкани. Подобни идеи само насърчават дестабилизиращи проекти сред други етнически групи в региона.

Всички тези инициативи са в противоречие с демократичните реформи, които страните от Западните Балкани поеха като ангажимент при започването на процеса на интеграция с Европейския съюз. Някои от тях първоначално постигнаха достатъчен напредък, така че – поне за кратко – членството в ЕС изглеждаше нещо повече от просто мечта. И все пак от средата на 2010 г. насам част от тези реформи бяха отменени и днес регионът е изправен пред риска да се потопи в поредния мрачен период.  Етническият национализъм, характеризиращ се с възхвала на военнопрестъпници и отричане на геноцида, както и с аргументи за размяна на територии по етнически признак и подкрепа за сепаратистки движения, отново се завърна в дискусиите по местните телевизии и в общностите.

Реваншизъм и Русия

Вучич не се дистанцира от политиките на предишния сръбски президент Слободан Милошевич, който някога бе негов съюзник. Позиционирайки се като силният мъж, който ще служи на т.нар. сръбска кауза в региона, Вучич взаимства елементи от лидерския стил на Милошевич. Неговият образ е престорено смирен, представя се като решен да спаси сърбите от зловещия „друг“, който ги застрашава.

Приликата с Милошевич е обезпокоителна. Вучич стига дотам, че преформулира лозунги, използвани от бившия президент за подбуждане на омраза и конфликти през 90-те години на XX век, като например „никой няма право да ви бие“. В обръщение до етническите сърби в Северно Косово през 2018 г. той дори заяви: „Милошевич бе велик сръбски лидер, чиито намерения със сигурност бяха най-добри, но резултатите – много лоши“.

Политиката на Вучич отвори пътя на Русия към засилване на влиянието си в Западните Балкани. Оглавяваното от него правителство възпроизвежда руската пропаганда и увеличава военното сътрудничество с Москва. През октомври 2017 г., няколко месеца след идването на Вучич на власт, Сърбия купи шест изтребителя МиГ-29. През периода 2018-2022 г. страната се сдоби с руски танкове, бронирани машини, системи за противовъздушна отбрана (Pantsir S1) и противотанкови управляеми ракети (Kornet).

С оглед на всичко това неотдавнашното гласуване на Сърбия в подкрепа на резолюцията на ООН, осъждаща войната на Русия в Украйна, не бива да се тълкува като опит за присъединяване към Запада. Приемайки различна позиция по конфликта, Сърбия рискува да подкопае претенциите за териториален суверенитет, които предявява в преговорите си с Косово.  

Отговорът на ЕС

ЕС изглежда се събужда пред нарастващата заплаха от етнически национализъм и руско влияние в Западните Балкани. Отражение на това се открива в речта, с която президентът Еманюел Макрон обяви приоритетите на Франция за нейното председателство на Съвета на ЕС. И все пак, макар това да е добра първа стъпка, тя все още не е довела до необходимите действия, които ЕС трябва да предприеме, за да намали риска от по-нататъшни конфликти, промени в границите и разширяване на руското влияние в региона.

Преизбирането на Вучич показва, че ще мине известно време, преди Сърбия да се превърне в пълноценна демокрация, но все още съществуват много начини, по които ЕС може да помогне на страната и на нейните съседи да изградят здрави общества. Съюзът трябва да се откаже от опитите си да поддържа стабилността чрез подкрепа за автократичния режим на Вучич – защото това очевидно има обратен ефект. ЕС трябва да увеличи подкрепата си за опозицията в Сърбия, гражданските организации и свободните медии, които работят в условия на постоянни заплахи. Също така ЕС трябва да опита да отслаби Вучич като наложи санкции на медийните компании, спонсорирани от държавата, които разпространяват руска пропаганда в Западните Балкани.

Необходимо е ЕС да убеди Вучич, че Сърбия трябва да избере между европейската интеграция и подчинението на Русия. Ако Сърбия продължава да се стреми към членство в ЕС, Съюзът трябва да използва мерки като например санкции, за да възпре по-нататъшното политическо и военно сътрудничество с Русия. Независимо от изхода на войната в Украйна, за ЕС ще бъде жизненоважно да разработи последователна политика по отношение на Западните Балкани, която не само да ускори процеса на интеграция в ЕС, където е възможно, но и да предостави гаранции за сигурността на страни като Косово и Босна и Херцеговина.  

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.