Какво би означавала крайнодясна Нидерландия за Европа

След като Герт Вилдерс обяви предварителна коалиционна сделка за крайнодясно правителство, европейците трябва да се подготвят за нова ера в нидерландската политика

Pieter Omtzigt (NSC), Dilan Yesilgoz (VVD), and Geert Wilder (PVV) at the presentation of the outline coalition agreement, The Hague, 16 May, 2024
Изображението е на Image bypicture alliance / ANP | Koen van Weel ©
©
Също достъпен на

На 16 май Нидерландия се приближи с още една крачка към крайнодясно правителство. След шестмесечни преговори крайнодясната Партия на свободата (Partij voor de Vrijheid – PVV) на Герт Вилдерс, две дясноцентристки партии и Гражданското движение на фермерите (BoerBurgerBeweging – BBB) постигнаха рамково коалиционно споразумение. Споразумението е смесица. От една страна, в него е заложена продължаваща подкрепа за Украйна и силен ангажимент към НАТО и европейската отбранителна промишленост. От друга страна, то включва планове да се поиска разрешение за неучастие в политиката на ЕС в областта на убежището и миграцията, да се въведе по-строг граничен контрол и има за цел да „направи всичко възможно“, за да размие европейските разпоредби в областта на селското стопанство и да намали максималните допустими стойности на азотните емисии.

В споразумението има и ярък пропуск – все още не е предложен кандидат за министър-председател.  Преди това Вилдерс се съгласи да се въздържи от тази позиция, за да се придвижат напред преговорите. Но като голям победител на националните избори през ноември, от него зависи да посочи кандидат – и вероятно този, който Вилдерс избере, ще отрази собствените му популистки възгледи, които той не укроти след победата си. Вилдерс се противопостави на нидерландското споразумение за десетгодишна военна подкрепа за Украйна, присъства на тазгодишната Конференция за консервативно политическо действие като почетен гост на унгарския министър-председател Виктор Орбан и подчерта целта си да установи най-силната досега нидерландска имиграционна политика. С това репутацията на Нидерландия като една от най-сговорчивите държави-членки на ЕС може да остане в миналото, тъй като крайно десният завой на страната става реалност.

Нова Нидерландия

Европейският съюз трябва да се подготви за една Нидерландия, която не е толкова ентусиазирана да подкрепя Брюксел по ключови въпроси. Въпреки че споразумението отразява подновения ангажимент към европейската сигурност и помощта за Украйна, отпорът на Нидерландия по отношение на миграцията и селскостопанската политика рискува да отслаби сътрудничеството на ЕС в две области, които вече са подложени на нарастващ натиск. Скоро ЕС ще трябва да се изправи и пред Нидерландия, която се стреми да предложи клауза за отказ от участие в политиките за предоставяне на убежище и разхлабване на разпоредбите за емисиите. В недалечно бъдеще, Нидерландия може да бъде добавена към списъка на страните, на чиято подкрепа за засилено европейско сътрудничество вече не може да се разчита.

Споразумението може да засили притесненията на ЕС, тъй като предвижда коригиране на миграционните политики в сътрудничество със „сходно мислещи държави членки“. По този начин управляващата коалиция би могла да предостави на дясноориентираните или дори евроскептични държави членки съюзник, който да се противопостави на европейските мейнстрийм партии по определени въпроси.

Вятърни мелници на промяната

Все още не е ясно как точно коалиционното споразумение за крайнодясно правителство ще се отрази на отношенията на Нидерландия с ЕС. Но какъвто и да е резултатът, това е сигнал за рязък десен завой в още една държава – членка на ЕС. След изборите за Европейски парламент, които ще се проведат само след три седмици, подобен резултат може да се повтори – според неотдавнашно проучване, една четвърт от нидерландските гласоподаватели ще дадат гласа си за Партията на свободата (PVV) през юни. С това се добавя още едидългия списък с проблеми на Брюксел.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.