Защо ЕС трябва да назначи специален представител за Крим

Чрез назначаването на специален представител за Крим, ЕС ще покаже ангажираност към партньорите си и отхвърляне на нарушенията на международното право от страна на Русия

Yalta. Swallow’s Nest
Изображението е на Alexxx Malev / flickr
Също достъпен на

Вече почти никой не споменава Крим. Територията е неудобна тема, защото никой реално не знае какво да прави с нея. През 2014 г. Русия анексира Крим и започна войната в Донбас, нарушавайки грубо международното право. Това доведе до голямо противопоставяне със Запада. Седем години по-късно е от решаващо значение да се помни сериозността на анексията на Крим и Украйна да бъде подкрепяна в стремежа й да си върне контрола върху територията.

Европейският съюз продължава политиката си на санкции и непризнаване на руските претенции в Крим. Компании, базирани в ЕС, от време на време заобикалят санкциите, но официалната политика все още се удържа и като цяло работи. Крим обаче рядко е в дневния ред на ЕС. Всяка година върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност прави почти идентично изявление относно позицията на Съюза и призовава повече държави да изкажат непризнаване в съответствие с Резолюция 68/262 на Общото събрание на ООН.

И все пак съществува риск с течение на времето тази политика да бъде разводнена. Международното внимание вече не е насочено към Крим, а към войната в Донбас. И с течение на годините вероятно ще се измести и от нея. Възможно е след края на пандемията  повече европейци да призоват ЕС да отмени санкциите си  и да засили икономическото сътрудничество с Русия. Успокояващо е, че наблюдаваме сътрудничество между западните и руските разработчици на ваксини, но за ЕС е важно да не позволи селективното ангажиране с Русия в рамките на борбата с пандемията, да смекчи принципната позиция на Съюза по линия на грубите действия на Руската федерация в Източна Европа. Постъпи ли по друг начин, това би могло да създаде опасен прецедент.

 Макар че е малко вероятно Крим бъде върнат на Украйна в скоро време, ЕС трябва да бъде по-гласовит по въпроса. Настоящият върховен представител, Жозеп Борел, вече има достатъчно кризи, с които трябва да се справи. ЕС обаче може да използва своите инструменти и да назначи специален представител за Крим. Представителите на ЕС „утвърждават политиките и интересите на ЕС в размирни региони“ и увеличават видимостта на Съюза в тези области. От назначаването на първия специален представител за региона на Големите африкански езера през 1996 г. ЕС постепенно увеличава броя и географския обхват на тези дипломати. В момента има девет специални представители, включително един за Южен Кавказ и кризата в Грузия. Забелязва се отсъствието на Крим и войната в Донбас от списъка. Като се има предвид, че Източна Украйна със сигурност отговаря на описанието за проблемен регион, ЕС трябва да увеличи видимостта на своите политики там.

 Специалният представител за Крим ще бъде натоварен със задачата да запази въпроса в международния дневен ред. Той ще пази политиката на непризнаване и ще обяснява защо тя е важна, особено на страни, които не са гласували в подкрепа на резолюцията на ООН. Ще работи за укрепването на политики на ЕС за непризнаване и санкции. Специалният представител би подчертал нарушенията на правата на човека в Крим, особено тези срещу кримските татари, които от 2014 г. са изправени пред репресии. Друга важна задача за него би била да обърне внимание на продължаващата милитаризация на Крим и на крехката ситуация със сигурността в Черно море.

 Украйна започва нова инициатива, „Кримска платформа“, с цел да върне Крим в международния дневен ред, да координира международните усилия на територията и като крайна цел – да прекрати окупацията. Инициативата отдавна се развива и стартира бавно. Украйна обяви, че ще проведе среща на върха на участниците в платформата на 23 август 2021 г. и в момента събира международна подкрепа за инициативата. Успехът ѝ до голяма степен зависи от подкрепата и участието на ЕС. Украйна насърчи ЕС да създаде позицията на специален представител за Крим – предложение, което се обмисля.

 Сега е моментът за назначаване на специален представител. Посещението на Борел до Москва миналата седмица ни показа, че ЕС се нуждае от по-принципна и не толкова наивна политика по отношение на Русия. Върховният представител обеща, че агресивното поведение на Русия ще „доведе до последици“. Ако той иска да укрепи позицията на ЕС спрямо Русия, е необходима по-открита политика по отношение на Крим.

Русия трябва да знае, че ЕС е готов да се изправи срещу нея в случай на груби нарушения на международното право и правата на човека. Страната отново преминава през масови протести и масови арести след задържането на лидера на опозицията Алексей Навални. Дори в Крим станахме свидетели на ограничени демонстрации в подкрепа на Навални, което предизвика остра реакция от страна на властите. Докато ЕС размишлява как да прекрои своята руска политика в светлината на тези събития и след отказа на Русия да участва в конструктивен диалог в Москва миналата седмица, Съюзът трябва да използва всички дипломатически инструменти, с които разполага, за да покаже своята ангажираност и да застане на страната на своите партньори, отхвърляйки действията на Русия. Назначаването на специален представител на ЕС за Крим би изиграло важна роля за постигането на тази цел.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.