За ново засилено европейско участие в Афганистан

Докладът на ЕСВП включва първото подробно изследване на броя войски на ЕС в Афганистан

ECFR Alumni · Former Senior Policy Fellow
Full text available in

За ново засилено европейско участие в Афганистан

Останало незабелязано „засиленото участие” на европейски войски в Афганистан трябва да бъде последвано от по-активна роля на цивилни експерти като част от нова европейска стратегия за страната, казва новият доклад на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) – водещ пан-европейски изследователски център.

Докладът на ЕСВП включва първото подробно изследване на броя войски на ЕС в Афганистан. Докладът излиза в навечерито на срещата на НАТО в Страсбург/Кел на 3 и 4 април. По време на първата си визита в Европа президентът Барак Обама ще търси нови европейски идеи, които да съпроводят предстоящото увеличаване на американски войски в Афганистан.

Държавите от ЕС трябва да разберат, че не може да има военно решение, което да прекрати бунтовете и да създаде нова стратегия за Афганистан, твърди Даниел Корски, старши изследовател в Европейския съвет за външна политика в своя доклад „За ново засилено европейско участие в Афганистан”. ЕС и САЩ трябва да насърчат следващото афганистанско правителство да преговаря с бунтовническите лидери, които са склонни към мирно споразумение и участие в политическия процес. Въпреки че все още има нужда от повече войски, европейският акцент трябва да е върху изпращането на повече цивилни експерти, смята Корски – бивш съветник на афганистанското правителство в Кабул. Полиция, административни обучаващи и наблюдатели на изборите трябва да приоритет в настоящия момент.

„ЕС и НАТО имат нужда от нова стратегия в Афганистан. НАТО трябва да се постарае да избягва жертви сред цивилните в Афганистан, а ЕС трябва да изпрати повече невоенна помощ. Твърде много страни-членки на ЕС се провалят в ангажимента си да превърнат възстановяването на Афганистан в приоритет”, смята Марти Ахтисаари, един от членовете-основатели на Европейския съвет за външна политика и бивш президент на Финландия. Ахтисаари е носител на Нобелова награда за мир през 2008 за приноса си към разрешаване на международни конфликти.

“Кризата в Афганистан не може да бъде решена само с политически или военни средства. Стабилността на Афганистан не може да се разглежда извън контекста на това, което се случва и в съседен Пакистан. В дългосрочен план трябва да работим за изграждането на устойчиви институции, но преди това въоръжените сили на Афганистан трябва да могат сами да поемат отговорността за сигурността на страната. В новата стратегия България може да играе важна роля, не само във военно отношение, но и допринасяйки с гражданска експертиза за възстановяването на страната”, смята Николай Младенов, евродепутат и член на ЕСВП. 

 „Ако правителствата от ЕС са сериозни спрямо Афганистан, те трябва да допълнят предстоящото американско засилено военно участие с европейска цивилна квота. Те трябва да гарантират, че изборите са надеждни, да обучат армията и полицията и да контактуват с талибаните”, смята Корски.

Противно на разпространеното схващане, през последните години страните от ЕС увеличават бързо, но тихо своето военно присъствие в Афганистан. Според доклада 18 от 25-те страни-членки на ЕС с войски в Афганистан са увеличили разположените си сили след края на 2006 г. – от 17 433 на 26 389. Страните от ЕС сега са отговорни за 43 % от войските на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) – мисията на НАТО в Афганистан. В момента България има 405 военнослужещи в Международните сили за поддържане на сигурността. Така тя има третата по големина военна мисия от новите страни членки.

Докладът „За ново засилено европейско участие в Афганистан” е базиран на обширно проучване, включващо интервюта с европейски военни лидери и дипломати в Афганистан. 

Докладът препоръчва план от 6 точки за европейска стратегия към Афганистан: (1) охраняване на изборите в Афганистан; (2) подновяване на преговорите за примирие с талибаните; (3) подобряване на сигурността чрез обучение на афганистанската армия и полиция; (4) промяна на политиката на Европа за борба с наркотиците; (5) фокусиране върху икономическото развитие; (6) възстановяване на регионалната дипломация.

Охраняване на изборите

В Афганистан ще се проведат президентски и местни избори през август. ЕС трябва да помогне за гарантиране сигурността по време на гласуването. За да предотврати изборни измами, ЕС трябва да изпрати колкото се може повече наблюдатели, ръководени от опитни и уважавани европейски фигури. ЕС трябва да убеди Хамид Карзай да стои настрана и да остави председателя на Върховния съд да действа като президент по време на изборите.

Подновяване на примирието

След изборите международната общност трябва да стартира процес за политически диалог с бунтовниците. Преговорите трябва да целят да подсилят „прагматичните” лидери и да отклонят от талибаните тези племенни лидери, които са се присъединили към бунтовниците поради удобство, а не толкова от религиозни подбуди.

Подобряване на сигурността с обучение на армията и полицията

Най-ефикасният и постоянен начин ЕС да допринесе за сигурността в Афганистан е да увеличи усилията си във военните и полицейски обучения. ЕС трябва да създаде военно-консултативен отряд от 2000 души под ръководството на НАТО; да подкрепи мисията за военно обучение на НАТО; да увеличи броя служители; да подобри усилията си за набиране на полицейски ръководители от европейски държави извън ЕС; и да основе полицейски инвестиционен фонд от 50 милиона евро.

Промяна на политиката на Европа за борба с наркотиците

Единственото истинско решение на проблема с наркотиците в Афганистан е дългосрочно – международната общност трябва да се фокусира върху това сигурността на местните фермери да се превърне в приоритет и да направи алтернативните реколти икономически надеждни. Но не трябва да се поощрява и културата на безнаказаността: ЕС трябва да подкрепи създаването на специален трибунал за сериозни престъпления, подкрепен от ООН, за преследване на афганистанските нарко-барони.

Фокус върху икономическото развитие

И националните правителства, и ЕС като цяло трябва да увеличат и подобрят усилията си за икономическо и социално подпомагане на Афганистан и на регионите, в които сигурността е особено отслабена. ЕС трябва също да поеме възстановяването на Кабул.

Възстановяване на регионалната дипломация

Успехът в Афганистан изисква участие в по-широките конфликти в региона. Европа се нуждае от нова стратегия за Пакистан. ЕС трябва да обмисли стартирането на програма за реформиране на полицията, с акцент върху проблемната Северозападна гранична провинция. ЕС също трябва да лобира за нов специален пратеник на ООН, да подпомогне многото бежанци и да улесни един по-широк набор от мерки за изграждане на местна идентичност.