Ислямска държава през регионална призма

Колекцията от есета, анализиращи регионалното измерение на кризата с Ислямска държава

Publication cover
Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Януари 2015 отбелязва шестия месец от военната кампания срещу самообявилата се Ислямска държава (ИД) в Сирия и Ирак. Пет европейски държави са участвали във въздушни удари срещу ИД като членове на най-новата от поредицата коалиции за военни действия в Ирак, оглавявани от САЩ.

Заради многото въпроси, свързани с  ефикасността на тази военна кампания, ЕСВП с удоволствие представя публикуванетона уеб поредицата„Ислямска държава през регионална призма”, която включва есета описващи регионални гледни точки, а също и ново есе, написано от експерти на ЕСВП, което се фокусира върху отговора на Запада – „Окуражаване на регионалните актьори да поемат инициативата в борбата с Ислямска държава”.

Поредицата от 15 есета изследва регионалните измерения на кризата с Ислямска държава като анализира реакцията на ключови актьори в Близкия Изток, динамиката на развитие на ИД, последиците за Ирак и Сирия и опциите за европейски политики по въпроса. Възходът на ИД е голямо предизвикателство за съседните държави и Европа, но същевременно се използва от някои като възможност за осъществяване на вътрешни и регионални политически амбиции и често като гарант на статуковото. В някои държави като Ливан, заплахата, идваща от ИД, послужи за изграждане на консенсус докато други, като Сирия, остават изключително разделени.

В своето есе, Джулиен Барнс-Дейси, Ели Геранмайех и Даниел Леви посочват, че:

„Решението на предизвикателството, което ИД представлява, трябва да е фокусирано върху промотирането на политики, които окуражават регионалните актьори, а не Запада, да изиграят ключова роля при отпора срещу екстремистките групировки. Ако инициативата за отговора идва от интервенция, водена от Западни сили, това би освободило регионалните актьори от отговорност. Този морален риск е неизбежен ако борбата с ИД е водена от САЩ и Запада: той позволява регионалните съюзници да поемат повече рискове без да понесат съответните последствия и така превръща ИД от заплаха за тях във управляема възможност“.

Колекцията включва есета, които изследват реакцията в Европа, Ирак, Сирия, Иран, Саудитска Арабия, Турция, Катар, Кувейт, Йордания, Ливан, Израел, Египет, Кюрдите, а също и текстове за регионалните амбиции на самата Ислямска държава.

„Европейските правителства очевидно разсъждават по въпроса за регионалните последствия от напредъка на ИД”, пише Даниел Леви, директор на Близкоизточната програма на ЕСВП. „Естествено, регионалните актьори ще се опитат да развият своите собствени регионални програми и наративи и Европа ще трябва да бъде изключително бдителна, за да задържи вниманието си върху това, което е нужно да се направи за да се защитят европейските интереси. Надяваме се тази колекция от есета да допринесе към тези разсъждения.”

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.