Как да отговорим на надигащия се евроскептицизъм?

Изследванията на общественото мнение из цяла Европа прогнозират стремителен възход на евроскептичните партиите на изборите

Full text available in English
Also available in

Как да отговорим на надигащия се евроскептицизъм?

След години на криза изследванията на общественото мнение из цяла Европа прогнозират стремителен възход на евроскептичните партиите на изборите за Европейски парламент през май 2014. Особено вероятно е те да спечелят високи проценти в три големи страни-членки: Франция, Италия и Великобритания, да станат водеща политическа сила в Гърция, Чехия и Холандия и да покачат влияние в Дания, Австрия, Литва, Унгария и Финландия.

Подобни партии са в състояние да забавят интеграцията в Еврозоната и да разклатят легитимността на Европейския проект в момент, когато от Европа се очакват решителни и единни действия.

Най-голямо влияние евроскептиците може да имат върху ежедневната политика, налагайки виждането, че  ЕС е равносилен на повече имигранти, и превръщайки политическия дебат в изпразнена от съдържание битка за „повече“ и „по-малко“ Европа.

Авторите на новия доклад на ЕСВП – „Как да отговорим на надигащия се евроскептицизъм“ твърдят, че проевропейски настроените политици трябва да дадат на хората истински избор, като обърнат внимание на действителните проблеми в европейските обществата:

  • Проевропейските партии трябва  да подчертаят традиционните политически идеи, разделения и избори – например този между левоцентристкия и десноцентристкия отговор на предизвикателствата, пред които са изправени ЕС и страните-членки: безработица, миграция, нисък растеж, възхода на Китай и т.н.
  • Проевропейските партии не трябва да подхранват усещането, че формират картел на ниво елити, който ръководи ЕС в ущърб на гражданите. Това само подхранва аргументите на евроскептиците, противопоставящи елитите на “хората”.
  • Вместо това, проевропейските партии трябва да защитават гледището, че общовалидни проблеми като адекватното управление на еврозоната и демократичния дефицит на ЕС, изискват конструктивно решение на европейско ниво, а не залитане към национализма и ксенофобията.

Евроскептиците могат само да задълбочат разделенията, които се появиха в Европа, между севера и юга, кредиторите и длъжниците, страните в Еврозоната и страните извън нея и то във време, когато Европа отчаяно се нуждае от решителни действия, с които да се разреши институционалната основа на кризата.“ Хосе Игнасио Торебланка

Вълната на евроскептиците може да се окаже по-разрушителна и от появата на „Чаената партия“ в САЩ – може да доведе до странната поява на „парламент, изпълен с омраза към себе си“, който в крайна сметка иска да постигне своя собствен провал.“ Марк Ленърд

Полезна информация:

В Европа има четири основни групи от евроскептични партии :

1.       Крайнодесни партии, вариращи от френския Национален фронт до Йобик в Унгария и “Златна зора” в Гърция.

2.       Партии, издигащи знамето на националния суверенитет, като Партията на независимостта на Великобритания и Алтернатива за Германия.

3.       Членове на групата Европейски консерватори и реформисти в Европарламента, която включва британските консерватори и партията Право и справедливост от Полша.

4.       Левите евроскептици като Сириза в Гърция и Левите (Die Linke) в Германия.

Европейският парламент има правомощия да блокира подписването на международни договори и търговски споразумения, да налага вето върху по-голямата част от европейското законодателство, да блокира назначаването на Европейската комисия и да задържа приемането на годишния бюджет на ЕС.

Около 390 млн. европейски граждани имат правото да гласуват в изборите за Европейски парламент.

През 2007 г. проучване на Евробарометър посочва, че 52% от европейските граждани гледат позитивно на ЕС; днес само 31% споделят такова мнение. От 15% през 2007 г. процентът на тези с негативно отношение е нараснал на 28%.

Евробарометър показва и спад на доверието в ЕС до 31%, при недоверие от 58%.  

Нивата на изборна активност са паднали от 62% през 1979 г. на 43% през 2009 г.

За повече информация относно предизвикателствата пред Европейския съюз, разгледайте програмата ни Преоткриването на Европа – www.ecfr.eu/reinvention