Подкрепа за украинската революция

ЕС трябва да подкрепи новото украинско правителство и да защити неговия „европейски избор“

Publication cover
Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Подкрепа за украинската революция

Порочният режим на президента Янукович падна. Украйна вече има шанс да започне на чисто като политическа нация и да остави неработещата система в миналото. Но това няма да е лека задача. Страната се изправя пред неизбежен икономически колапс, съществува сериозна липса на комуникация между парламентарно представените партии и различните групи на Майдана, а събитията в Киев все още на са променили реално действащата власт от стария режим в Източна и Южна Украйна.

Русия все още има достатъчно механизми за влияние в Украйна, които може да  използва по продуктивен или не толкова продуктивен начин. Натрупващите се щети от истинска търговска война с Русия – с по-високи цени на газа, намаляване даването на заеми, поискване дадените заеми да бъдат върнати и рестрикции по износа – всичко това ще удари страната наистина сериозно. Русия ще има огромно влияние и върху предстоящите избори и може дори да използва нов метод за влияние като заплахата да провокира разделяне в страната.

В новия доклад на ЕСВП – „Подкрепа за украинската революция“ – Андрю Уилсън обяснява ситуацията в Украйна и твърди, че ЕС трябва да подкрепи новото украинско правителство:

Икономическа помощ: най-спешните предизвикателства пред правителството са финансовата ситуация и регионалната стабилизация. Страната вече е фалирала и не може да разчита на помощ от Русия. Украйна се нуждае както от спешна икономическа помощ, така и от радикална реформа: ЕС трябва бързо да насочи Украйна към нова програма на Международния валутен фонд и да обмисли незабавно временно финансиране.

Конституционна реформа: ЕС трябва да предложи цялата си помощ, за да може Украйна да изгради здрава демократична система, която да стъпва върху законова основа и да е призната за легитимна от гражданите. ЕС трябва да предложи също помощ за разследване на престъпленията, за събиране на нелегалните оръжия и за провеждане на изборите.

Европейското бъдеще на Украйна: важно е чисто като символика ЕС да отвори наново преговорите си за Споразумението за присъединяване, но не трябва да повтаря миналогодишните грешки. В дългосрочен план, ЕС трябва да бъде много по-отворен да обсъжда перспективите за членството на Украйна и да подчертава колко  е важно Украйна да завърши трудните, но необходими реформи.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.