Защо Европа трябва да подкрепи реформа в украинския газов пазар

За да избегне газова криза Европа трябва да подкрепи реформи в Украйна

Publication cover
Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Европа ще бъде изправена пред още една катастрофална газова криза тази зима, ако спорът около цената на газа между Русия и Украйна не бъде разрешен, твърди последният енергиен доклад на Европейския съвет за външна политика. ЕС се опитва да посредничи за споразумение между Русия и Украйна, за да избегне още една криза като тази от 2009, при която газовите доставки от Русия към Европа през Украйна бяха прекъснати. През юни 2014 Русия отново спря доставките на газ към украинските потребители вследствие на спор относно заплащането. Енергийният експерт на ЕСВП Чи Конг Чионг предупреждава, че ако сегашният спор не бъде разрешен скоро, Украйна може да бъде принудена да се възползва от газовите доставки, предназначени за Европа, за да не остави гражданите си да мръзнат през идващата зима. Той твърди, че една евентуална газова криза в Европа зависи от:

  • възможността Украйна да внесе газ от Централна Европа;
  • колко газ държи Украйна на склад;
  • допълнителни доставки от Русия като част от възможна временна сделка, подпомогната от ЕС;
  • алтернативни тръбопроводи на Русия към Европа, заобикалящи Украйна

Надвисващата криза илюстрира зависимостта на Европа от руския газ, както и приближаващата се до монопол ситуация, в която Украйна е поставила транзита на газ към Европа. Това означава, че когато Русия ограничи или прекъсне украинския газ, това се превръща в европейски проблем, тъй като Украйна започва да източва руски газ, предназначен за европейски потребители.

Чи Конг Чионг твърди, че Европа трябва да настоява Украйна да реформира газовия си пазар, за да елиминира опасността от енергийни прекъсвания към страни членки на ЕС в дългосрочен план. Неговият доклад „Защо Европа трябва да подкрепи реформа в украинския газов пазар“ посочва, че настоящата политическа криза е възможност за подобрение в украинската и европейска енергийна сигурност. Интегрирането на Украйна в единния газов пазар на ЕС би намалило значимостта на газовия пренос за украинската икономика и поради това би ограничило политическото измерение на отношенията на Украйна и Европа с Русия.

Чи Конг Чионг отбелязва, че Украйна вече четири месеца поред не попълва газовите си запаси и вероятно ще се включи към транзитните тръбопроводи на ЕС към средата на януари. Тогава Москва вероятно ще спре целия газ към Европа, както се случи през 2009. Някои европейски страни предприемат стъпки за износ на газ към Украйна, за да избегнат газова криза при евентуално спиране на европейските доставки от страна на Русия.

В дългосрочен план, Украйна би могла да намали зависимостта си от руски газ като разработва свои собствени газови ресурси и като внася газ от Европа. Но в краткосрочен план тя спешно трябва да реформира неефикасната си политика за цената на газа, която ще намали потреблението от промишлеността, домакинствата и топлоцентралите. Въвеждането на конкурентен енергиен пазар в Украйна също би:

  • Намалило икономическия натиск, който Русия може да оказва върху Украйна чрез политиката си за износ на газ
  • Помогнало за преодоляване на различията между страните членки на ЕС относно европейската политика спрямо Русия и Украйна.
  • Деполитизирало и нормализирало енергийната търговия между Европа и Русия без нуждата да се инвестира в обходни тръбопроводи.
  • Помогнало на ЕС да покрие амбициозните си цели, свързани с климатичните проблеми като гарантира, че руския газ е част от европейския енергиен микс.

Чи Конг Чионг коментира: „Руският газ ще продължи да бъде част от европейския енергиен микс в средносрочна перспектива. Поради това Европа има нужда от деполитизирани и основани на търговия газови отношения с Русия и Украйна. Тя трябва да намери начин да ограничи разхищенията, резултат от битките на Украйна с Русия на тема енергетика – и най-вече да елиминира опасността от енергийни прекъсвания към страни членки на ЕС. Поради това европейците трябва да настояват Украйна да реформира газовия си пазар.“

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.