Китайската надпревара за Европа

Влиянието на китайските придобивания и инвестиции в Европа

Целият текст можете да намерите на
Резюме можете да намерите на

Китайската надпревара за Европа

Китай използва нарастващата си икономическа сила, за да изкупува стратегически активи в Европа, от компании до държавни дългове и инфраструктурни договори.Новият доклад на ЕСВП – „Надпреварата за Европа„, изследва обхвата и същността на китайското присъствие, което променя правилата на играта в Европа.

Китай вече не купува африкански пристанища и не строи железопътни линии в Саудитска Арабия, а залага на икономическата си сила и европейската слабост, за да изкупи Европа. Придобивките включват инфраструктури като пристанища и железопътни линии, знакови автомобилни компании като Volvo и MG, както и високотехнологични фирми. Китай изкупува значителни количества дълг в проблематичната периферията на ЕС и печели правителствени договори, като същевременно изолира европейските компании при наддаването за китайски договори.

Авторите на доклада, Франсоа Гудмон и Йонас Парело Плеснер, твърдят, че:

• Краткосрочната нужда на някои европейски държави от пари подхранва европейското предлагане, но това заплашва европейските средносрочни интереси.
• Китайските придобивания разделят европейските страни, точно когато те развиват една по-координирана и стабилна стратегия към Пекин.
• Кризата позволява китайски компании не само да сключват сделки на половин цена, но и да противопоставят страни членки една срещу друга и срещу общите им интереси – една стратегия, която Китай вече е използвал в развиващия се свят.
• Ако Китай спечели подкрепа за политиката си чрез нарастващото си влияние, Европа ще трябва да плати цената по много проблеми – от глобалната финансова реформа и международното управление до нормативите за околна среда и човешки права.

„Преди пет години се разказваше за европейски компании, отварящи офиси в Китай. Сега историята е за Китай, който стратегически придобива европейски фирми и си осигурява собственост върху жизненоважна инфраструктура, достъп до най-нови технологии и възможност да противопоставя едни европейски страни срещу други.“

Препоръки:

1. ЕС се нуждае от система за преразглеждане на преките инвестиции в определени индустрии, като например отбрана, медии, образование и критично важни технологии.
2. Европа трябва да въведе лоялна конкуренция за обществените поръчки (например, да накара китайските фирми да докажат, че не се облагодетелстват от заеми при облекчени условия) и да настоява да бъде допускана до конкурси за китайски договори.
3. Европа се нуждае от ясна статистическа система за проследяване на покупките на облигации от Китай.

Предистория:

• В двете тримесечия от октомври 2010 до март 2011, китайските компании и банки са отделили 64 милиарда долара за европейски договори. Това е повече от половината от общите инвестиции и търговския поток в Европа от 2008 насам.
• Смята се, че Китай притежава 25% от резервите си в Европа, но няма начин да се определи дали тази цифра е вярна.
• 30% от инвестициите на Китай са в Португалия, Гърция, Италия и Испания; други 10% са в Централна и Източна Европа.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.