Европейски политици и интелектуалци призовават ЕС към конкретни действия спрямо Украйна

Украйна не трябва да бъде оставена сама насред кризата, довела я до ръба на гражданска война

Европейски политици и интелектуалци призовават ЕС към конкретни действия спрямо Украйна

Шокирани от кръвопролитните репресии в Украйна през последните 24 часа, над 30 европейски политически лидери и обществени фигури призоваха за незабавни действия на ЕС в подкрепа на проевропейски настроените украинци. Те настояват ЕС да приложи конкретни действия срещу членове на режима, включително забрана за издаване на виза и замразяване на активи.

В изявлението се посочва:

Шокирани сме от кръвопролитните репресии в Украйна през последните 24 часа. На февруарския Съвет по външни работи, ЕС изрази дълбокото си безпокойство по повод продължаващата политическа криза в Украйна и се ангажира „да реагира бързо на всяко влошаване на обстановката в страната“. Днес, докато по улиците на Киев умират хора заради нежеланието на украинските власти и президента Янукович за политически диалог, е време ЕС да облече своите думи с конкретни мерки. Украйна не трябва да бъде оставена сама насред кризата, довела я до ръба на гражданска война.

Призоваваме всички институции и страни-членки на ЕС да предприемат действия срещу представителите на режима на Янукович, участвали във вземането и осъществяването на решението за репресии и употреба  на насилие.Всички страни-членки трябва да използват всички свои правомощия, за да гарантират, че активите на украински граждани в чужбина са в пълно съответствие с местното законодателство и финансови разпоредби. Извънредното заседание на Съвета по външни работи, което е свикано от Баронеса Аштън, трябва да вземе ясни решения за санкции против режима, включително забрана за издаване на визи и замразяване на активи на лица, отговорни за репресиите. Трябва да застанем зад хората в Украйна, които се борят да запазят европейското бъдеще на своите деца.

Изявлението е подписано от членове на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), включително бивши министър председатели, бивши външни министри, бивши комисари от ЕС и водещи обществени интелектуалци. Сред тях да бившият външен министър Николай Младенов и председателят на УС на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев.

Пълният текст на изявлението и списъкът на подписалите могат да бъдат намерени тук. Моля обърнете внимание, че подписалите това изявление са го направили в лично качество.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.