Изследване на ЕСВП: Избирателите подкрепят ЕС и се страхуват да не изчезне

Последното изследване на ЕСВП разкрива, че седем дни преди изборния ден европейците подкрепят ЕС и се страхуват от негово евентуално разпадане.

Последното изследване на ЕСВП разкрива, че седем дни преди изборния ден европейците подкрепят ЕС и се страхуват от негово евентуално разпадане. Мнозинството от хората в 11 от 14-те изследвани страни – включително Франция (58%), Германия (50%), Италия (58%), Холандия (52%), Полша (58%), Румъния (58%), Словакия (66%) и Швеция (44%), изпитва страхове, че ЕС може да се разпадне в следващите 20 години. Изследването разкрива, че почти 92% от избирателите мислят, че ще загубят, ако ЕС се разпадне.

Ако това стане, европейците се притесняват, че ще загубят най-вече възможностите си за свободна търговия (38%), пътуване (37%), свободата на избор на местоживеене и работа (35%), съвместната дейност по сигурността и отбраната (28%) и принадлежността към съюз, който може да противостои на супер сили като САЩ и Китай (25%). Само 8% не мислят, че биха изгубили много от евентуалния разпад на ЕС.

В пет ключови страни членки на ЕС (Франция, Германия, Италия, Полша и Испания) мнозинството от тези,  които планират да не упражнят правото си на глас и значителен процент от тези, които планират да гласуват за анти-системни партии, вярват, че войната в ЕС е възможна. Например: 46% от подкрепящите Национален Фронт (Франция) и 41% от подкрепящите Алтернатива за Германия поддържат тази гледна точка.

Противно на стереотипа за младежки оптимизъм, анализът на резултатите показва, че най-високия дял от избирателите, които се страхуват от конфликт в ЕС, попадат във възрастовата категория 18-24 и 25-34-годишни, като 46% от младите избиратели във Франция (18-24) са разтревожени за този евентуален сценарий.

В заключение, авторите – Сузи Денисън, Марк Ленард и Адам Лъри, виждат изборите следващата седмица като “разделен екран“. Те вярват, че половината от избирателите, които вярват в политическия процес и дебат, могат да бъдат ангажирани чрез традиционните методи и ще бъдат отворени за нормалния политически диалог. Те обаче предупреждават, че тези избиратели са намаляващ дял от електората и не бива да бъдат смятани като гаранция за победа на изборите. Вместо това те твърдят, че мейнстрийм париите трябва да потърсят нови целеви групи и да покажат на тези избиратели, че разбират политическия пейзаж.

 

Целият доклад четете тук.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.