Турция ще има много по-малко ресурс да се намесва в България

Когато е имало опит за военен преврат, държавата е длъжна да отговори. Това обаче не означава, че трябва да има задължително толкова радикален отговор с арести и обвинения на над 50 хиляди души. Ясно е обаче, че трябваше да има отговор. Очевидно президентът Реджеп Тайип Ердоган е решил да даде краен отпор надвижението на Фетхуллах Гюлен и всъщност използва необходимостта от солиден отговор на държавата, за да разбие тази огромна мрежа.

Както казват моите колеги в Турция, това, което превратът можеше да направи за една нощ – да съсипе турската демокрация, сега Ердоган може да го направи за няколко седмици. Може бавно и полека да остави Турция в състояние на рудиментарна мажоритарна демокрация. Т.е. едно мнозинство да избира президента, който после да превръща това в президентска република и в крайна сметка основното качество на демокрацията – да дава възможност на малцинствата да взимат участие в политическите и социални процеси – да бъде окончателно елиминирано. След три месеца ние можем да се окажем в по-ниска точка, отколкото в нощта на преврата.

Турция оттук-нататък ще бъде много по-непредвидима. Това е сигурно. Прогнозите за развитието на страната ще бъдат много по-трудни. Както видяхме в Русия на Путин, когато решенията се взимат в една глава, а не в система от институции, тези решения са много по-малко закономерни. Въпреки това обаче Турция ще продължи да бъде много важен партньор за Европа и за Запада.

Турция ще бъде страшно вгледана в себе си и ще има много по-малко ресурс за каквито и да било действия, особено в западна посока. Ако има някакви действия, те ще бъдат по отношение на Сирия и вероятно сближаване с Русия.

Прочетете цялото интервю на сайта на ClubZ.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.