Даниел Митов: Русия вече загуби икономическото съревнование с Европа

ЕСВП организира заедно с Европейския фонд за демокрация събитие за противоположните наративи на Русия и Запада на 9ти юни в София. 

Русия вече загуби икономическото съревнование с Европа, както и военната конкуренция с НАТО. Това заяви външният министър Даниел Митов на кръгла маса „Наративи и реалности: Русия и Западът в спор за умовете и сърцата“, организирана от Европейския съвет за външна политика – София.

Въпреки своите кризи Европа продължава да е притегателен център за хората, стоките и услугите. В Европа има повече свобода, повече пари и повече сигурност от Русия, коментира външният министър.

„Средният брутен вътрешен продукт на ЕС е около 6 пъти по-голям от този на Русия. Европа търгува между 4 и 7 пъти повече от Русия. В същото време НАТО продължава да разполага с около 10 пъти по-голям финансов ресурс във военното дело въпреки тенденцията Москва да отделя все повече средства от бюджета си в тази област и въпреки тъкмо обратната тенденция в някои от страните членки на НАТО“, каза още Митов.

Външният министър изтъкна, че Централна и Източна Европа се превръщат в арена на конкуренция между амбицията на Изтока и възможностите на Запада и резултатът от това съревнование понякога е парадоксален. „Част от тези държави симпатизират политически на Изтока, а икономически на Запада“, заяви Митов.

Като актуални проблеми пред ЕС той посочи възхода на популизма, увеличаването на социалното неравенство, бежанската криза и др. По повод предстоящия референдум във Великобритания Митов заяви, че възможността за Брекзит е червена лампа за нарастващото недоволство в рамките на ЕС.

Статията е публикувана в сайта на в. „Дневник“.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.