Мнението на десет страни от ЕС за реформите на Великобритания

Камерън е изминал едва една трета от пътя към постигане на споразумение за реформирането на ЕС.

Камерън е изминал едва една трета от пътя към постигане на споразумение за реформирането на ЕС, според ексклузивно проучване в десет ключови държави членки, публикувано в нов доклад на ЕСВП.

Бележникът за Великобритания в Европа“, който беше публикуван от ЕСВП в сряда, преди предстоящата обиколка на Камерън в европейските столици, показва, че от реформите, които британското правителство се надява да постигне, най-голям консенсус има по въпроса за разширяване на единния пазар и намаляване на административната тежест. Президентът на Европейския съвет Доналд Туск и вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс също имат силен личен интерес към тези въпроси.

Някои предложения, обаче, като тези за намаляване на свободата на движение и на достъпа до социални придобивки, ще бъдат трудни за осъществяване, ако Камерън се опита да направи това на европейско, вместо на национално ниво.

Изследването показа също, че Великобритания може да разчита на подкрепата на редица държави-членки, чиито политики са най-силно свързани с тези на Обединеното кралство, включително Ирландия, Холандия, Швеция и Дания. Въпреки това, дори и най-близките съюзници имат съмнения по отношение на някои от предложенията на Камерън в сегашния им вид.

Марк Ленърд, директор на ЕСВП, казва:

“Има желание за промяна в Европа и Камерън вече си е осигурил подкрепа за една трета от исканите от него реформи.

За да успее в дългосрочен план, обаче, той трябва да свърже британския дневен ред с визия за успешна Европа и да окаже по-голяма съпротива на скептиците.

Той трябва да покаже също, че Великобритания ще допринесе за справянето с големите предизвикателства като това с бежанците, за да успее да убеди останалите държави-членки да бъдат благосклонни към британските приоритети.“

„Бележник за Великобритания в Европа“ е дългосрочен проект, който цели да наблюдава процеса на преговорите между Великобритания и Европа по въпроса за членството на Обединеното кралство в ЕС преди провеждането на референдума по въпроса. Бележникът ще бъде редовно обновяван по време на преговорната фаза от процеса на провеждане на референдума. Докладът е базиран на повече от сто интервюта с политици в държавите-членки на ЕС.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.