Паяжина от отравяния

Независимо дали е поръчал отравянето на Алексей Навални, Кремъл е създал система, в която тези с власт вярват, че могат да убиват безнаказано. Коментар на Илияна Кондарева от ЕСВП София

Изображението е на Michał Siergiejevicz
Също достъпен на

През април 2015 г. собственикът на българската оръжейна фабрика Емилиян Гебрев усеща странно чувство на дискомфорт в очите си. Чувства се все по-зле и започва да повръща. Същата вечер колабира, седейки в столичен ресторант, а по-късно изпада в кома. Лекарите не могат да идентифицират веществото, използвано срещу Гебрев, но едно е сигурно: той е отровен. Въпреки че отровата не е разпозната, Гебрев изпитва много от симптомите, проявили се при бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му в Обединеното кралство през 2018 г., както и при руския опозиционен лидер Алексей Навални преди няколко седмици в Сибир.

Съвместен доклад на разследващата платформа Bellingcat и германския вестник Der Spiegel разкри възможна връзка между случаите Новичок. Новичок („новодошъл“ на руски) е разработен от Съветския съюз през 70-те и 80-те години на миналия век като група химически оръжия, действащи като инхибитори на холинестеразата. Широко се разглежда като един от най-смъртоносните нервни агенти, които съществуват.

Трите случая образуват модел, макар и озадачаващ. Изглежда, че атаките с Новичокса запазена марка на Кремъл. Обикновено тези, които извършват отравяне, искат да останат анонимни, но тази отрова крещи името на господаря си от километри. Поразителна е недискретността, с която се извършват отравянията с Новичок. Може би дори по-объркващо е, че Новичок сякаш не действа много добре, въпреки страха, който поражда. И трите жертви на атаките оцеляха, а за жалост, отравянето в Солсбъри доведе до смъртта на невинен наблюдател.

Отравянията имаха тежки последици за Кремъл. Българското правителство остана пасивно, но атаката срещу семейство Скрипал предизвика сериозен разрив между Лондон и Москва. Редица европейски държави подкрепиха Обединеното кралство с дипломатически мерки, включително експулсиране на дипломати. Отравянето на Навални сега заплашва газопровода „Северен поток 2“ между Русия и Германия, като може да има и други последствия.

И все пак, не е трудно да разберем защо вината веднага беше предписана на Кремъл. Новичок е нервен агент от военен клас, следователно отравянията не са дело на любител. Само най-влиятелните фигури имат достъп до такова химическо оръжие.

И тримата отравени са неудобни за руските власти. Навални е най-видният опозиционен лидер в Русия. Той е основател на “Русия на бъдещето” – партия, чиято дълга кампания срещу Кремъл накара Wall Street Journal да го нарече „човека, от когото Владимир Путин се страхува най-много“. Сергей Скрипал е действал като двоен агент за разузнавателните служби на Обединеното кралство през 90-те години на 20-ти и началото на 21-ви век. През 2012 г. името на Гебрев се появява в „черния списък“, изпратен до българското Министерство на външните работи от Москва. Твърди се, че той е изнасял оръжия за Грузия по време на руско-грузинската война през 2008 г. От Bellingcat също съобщават, че Гебрев е снабдявал с оръжия Украйна и сирийските опозиционни сили, въпреки че той отрича това.

Човек може да се запита: дали отравянията наистина биха могли да бъдат проява на небрежност от страна на Кремъл? Властта често създава чувство за недосегаемост. Друга теория е, че използването на Новичок има за цел да изпрати ясно съобщение. Нанасянето на удар по враговете на Путин може да бъде категорично предупреждение за Запада или за всеки представител на руската опозиция, който би се осмелил да се противопостави на Кремъл. Някои наблюдатели на Русия пък предполагат, че Путин действа от страх и проявява слабост след последните няколко месеца, които бяха тежки за него.

Съвсем възможно е Путин да не е поръчал опитите за убийство. Руската политическа система не е добре смазана машина, която винаги изпълнява волята на президента. Тя е далеч по-сложна – представлява мрежа от преплитащи се интереси, която се простира в много съперничещи си групи. Организираните престъпни групи са се превърнали в инструмент, който често се използва от Кремъл за различни цели – от кибератаки и трафик на хора до целенасочени убийства. Вероятно никога няма да разберем кой точно е поръчал отравянията или защо. Но Кремъл използва случаите на Новичок, за да засили наратива си за злонамерения Запад, атакуващ Русия с фалшиви твърдения и обвинения. Познаването на специфичната идентичност и мотива на отговорните няма да промени основната динамика.

Коприната, която съставя тази мрежа, е дебела и повече от един паяк я тъче. Но всяка нишка води до един и същи проблем – система, която позволява на управляващите да убиват толкова открито и въпреки това да остават ненаказани. Дори и да не стои пряко зад отравянето на Навални, Кремъл е не по-малко отговорен за създаването на система, която толерира организираната престъпност на високо ниво и процъфтява благодарение на нея.

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.