Под прикритието на Ковид Полша ограничава свободата на медиите – повод за притеснение на цяла Европа

Планираният „коронавирус данък“ върху дохода и атаките срещу медиите, които са собственост на чуждестранни лица, заплашват сериозно демокрацията

Изображението е на Kuba Bożanowski
Също достъпен на

Демокрацията замира в мрака. Една от най-крехките демокрации в Европейския съюз, Полша, сега е изправена пред призрака на нощта, която пада в момента, в който обществените медии се превърнат в пропагандни органи на управляващата партия, а частните независими медии бъдат задушени. В крайна сметка  злоупотребите от страна на властта остават скрити на тъмно, защото вече няма как да са в светлината на прожекторите. Унгария, която вече изгуби своя демократичен статус, почти е достигнала този момент на пълно затъмнение, имайки предвид изчезването на последната и голяма независима радиостанция.  

Полша е все още далеч от здрача, но заплахата е реална. В световния Индекс за свобода на пресата страната падна от 18-то място през 2015 г. (пред Великобритания и Франция) до 62-ро миналата година (Унгария е на 89-о място). 

Ако през последните две седмици сте гледали само новини по полската държавна телевизия, няма да сте информирани, че Полша в момента е сред страните, които се справят най-зле с пандемията. В класацията за Ковид устойчивост на Блумберг, Полша е паднала на 50-о място сред 53-те най-големи икономики в света, като само Бразилия, Чехия и Мексико се представят по-зле. Но ако включите официалните новини, след кратко споменаване на най-новите данни, ще се натъкнете на дълго разискване за това как правителството ускорява кампанията за ваксинация с помощта на „прекрасната“ армия и колко ужасно се е справяла опозицията в здравеопазването, когато е била на власт. Може също да научите колко блестящи са отношенията на Полша със САЩ, особено в отбраната; колко пари правителството изпомпва в железниците и местната власт; как християните са преследвани по целия свят; и как наскоро е открит гроб, доказващ че е имало още повече жертви от германската окупация по време на войната. Пропагандата е по-екстремна и по-изкусна дори от тази от последното десетилетие на комунистическото управление. 

Едва когато обърнете внимание на независимите новини на TVN24, може да видите кадри с дълги опашки от линейки, чакащи пред болниците, тъй като няма достатъчно легла в интензивното отделение, и да чуете лекари, обясняващи колко ужасявщо е положението в здравния сектор. TVN24 не е безпристрастна толкова, колкото е BBC, но има сериозен подход към журналистиката и дава цялостна представа за ситуацията. Тези две различни реалности съществуват едновременно и можете да преминете от едната към другата единствено преминавайки от държавното към частното радио или от подкрепящите правителството вестници към независимите и опозиционни такива. 

Хиперполяризираната публична сфера вече е довела до множество проблеми, подобно на ситуацията в САЩ, но сега управляващата партия „Право и справедливост“ предприе и системна атака срещу независимите медии. Методите са взети  директно от арсенала на Виктор Орбан в Унгария. На независимите медии са им отнети рекламите и абонаментите и срещу тях се използват всякакви регулаторни наказания. Парите от публичния сектор се влагат само в държавната телевизия и радио. Предложен е и „данък пандемия“ върху доходите от реклами. Проектираният закон за „реполонизация“ на медиите ще бъде насочен към чуждестранните собственици на най-големите независими медии. Държавната петролна компания PKN Orlen, чийто шеф има близки отношения с партия „Право и справедливост“, купи както медийния дистрибутор Ruch, така и най-голямата мрежа от регионални вестници Polska Press. Най-критичните вестници са засипани със съдебни дела. Gazeta Wyborcza е изправена пред над 60 дела, едно от които е лично подадено от министъра на правосъдието. И както многократно са установявали европейските юридически власти, независимостта на полските съдилища е опропастена и в страната не може да се разчита на справедлив съдебен процес. 

Това е познатата унгарска тактика за премахване на свободите: една по една

Полските медии и гражданското общество силно се съпротивляват, но се нуждаят от помощ. Тук ролята на САЩ е от огромно значение. Правителството на „Право и справедливост“ и президентът Анджей Дуда отдават огромно значение на специалните си отношения с Вашингтон, но също така бяха силни поддръжници на Доналд Тръмп, който в замяна през изминалото лято даде на Дуда електорална подкрепа. Администрацията на Джо Байдън не им дължи никакви услуги и според официалната ѝ програма, ще се фокусира върху демокрацията и правата на човека. Вашингтон трябва да изтъкне колко са важни независимите медии за демокрацията в Полша с повече от изказвания в защита на TVN, която е собственост на американската компания Discovery.

Заради Брекзит Великобритания има много по-малко влияние във Варшава, отколкото преди, но заедно с други либерални демокрации като Канада и Австралия може да подпомогне на това да бъде обърнато внимание на проблема. Германската позиция е от огромно значение, като се има предвид, че германско-швейцарската група Ringier Axel Springer притежава една от най-важните полски онлайн платформи Onet.pl, таблоидът Fakt и популярния вестник Newsweek Polska. Полското правителство се опитва да заглуши Берлин, като постоянно повдига темата за Втората световна война, но това не означава, че Германия трябва да бъде сдържана по тези въпроси. Именно заради ужасното си минало Германия трябва да е първата, която да се застъпва за свободата и за правата на човека. 

Най-важна и най-проблематична е ролята на Европейския съюз. Едно от най-депресиращите открития през последните няколко години е, че ЕС, който прекарва толкова много време в разговори за демокрация, е изключително неефективен, когато става въпрос за защитата на демокрацията в собствените си държави членки. Сега Съюзът ще отпусне милиарди евро на държавите, както от Европейския фонд за възстановяване след пандемията, така и от новия седемгодишен бюджет на блока. Огромни суми ще бъдат отпуснати директно за популистките, националистически правителства във Варшава и Будапеща при минимални условия. Повечето от големите инвестиции, които биват изтъквани в новините на полската държавна телевизия, се правят с помощта на субсидии от ЕС. Съюзът трябва да заеме ясна позиция, че съгласно правилата на единния пазар, собствениците на чужди медии в никакъв случай не могат да бъдат дискриминирани. Съюзът трябва да разпредели значителна част от новите субсидии през местната власт – както предлагат кметовете на Варшава и Будапеща. И трябва да създаде значителен европейски фонд за защита на медийната свобода в целия континент. 

Миналата седмица ръководството на полската партия „Право и справедливост“ започна преговори с Орбан и Матео Салвини от Италия за създаването на нова популистка националистическа парламентарна група в ЕС. Тук не е застрашена само демокрацията в Полша, а и демокрация в Европа като цяло. 

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.