Ваксинационни паспорти: Как ЕС може да спечели в Ковид дипломацията

Нова EUROVAX схема трябва да бъде в основата на новото предложение на ЕС за подпомагане на съседите си да се справят с Ковид-19 през следващите години

Изображението е на Jernej Furman
Също достъпен на

Как Ковид-19 навреди на репутацията на Европа 

В началото на пандемията тежко засегнатите държави-членки на Европейския съюз се запасяваха с маски, докато Китай и Русия демонстративно проявиха голяма щедрост, изпращайки самолети с медицинско оборудване до приятелски настроени към тях държави, включително и такива в ЕС. В отговор Съюзът се опита да възвърне своята позиция, като обяви 20 милиарда евро икономическа помощ чрез инициативата TEAM Europe. Макар и широко приветствани и изключително важни, тези невидими банкови преводи трудно можеха да бъдат фотографирани в сравнение с огромните самолети, кацащи по целия свят. ЕС също предоставя подкрепа на много страни чрез схемата COVAX на Световната здравна организация, но малцина смятат това за пряко усилие на Съюза. 

След дипломацията на маските дойде време надипломацията на ваксините. Докато ЕС се бореше да задейства собствената си ваксинационна програма, Израел, САЩ, Обединеното кралство и дори Сърбия го изпревариха в надпреварата за масова ваксинация. Русия и Китай предпочетоха да изпращат ваксините си в чужбина. След като първоначално бяха критикувани за презапасяването си с ваксини, миналия месец САЩ обявиха планове за износ на 60 милиона ваксини за нуждаещи се страни в допълнение към подкрепата си за COVAX. Вашингтон също така подкрепи премахването на правата на интелектуалната собственост за ваксините срещу Ковид-19, докато лидерите на ЕС отказват да предприемат такива действия. Китай продава и дарява своите ваксини на много места, въпреки значителните съмнения около ефективността на неговата ваксина. Стремежите на Русия бяха фокусирани върху промотирането на Спутник в международен план, а не върху ваксинирането на руското население. Русия е ваксинирала само 9 процента от населението си в сравнение с ЕС, който е ваксинирал 28 процента от него. Независимо от това Русия се позиционира в международен план като държава, която се е справила с Ковид-19 и ваксинационния процес по-добре от други, отчасти защото Спутник е лесно достъпен в страната и с готовност се продава и дарява на други страни.  

Има единични примери на държави членки, които видимо предлагат ваксини на страни извън ЕС. Съюзът наскоро достави първите ваксини за страните от Западните Балкани, които са извън ЕС, като допълнение към схемата COVAX, а Румъния дари значителен брой ваксини на съседна Молдова. Въпреки това ЕС като цяло не заема активна роля в дипломацията на ваксините. Това несъответствие може да доведе до напрежение в отношенията със съседите на ЕС, особено като се имат предвид неотдавнашните планове да се въведат ваксинационни „паспорти“.  

За кого ще са ваксинационните паспорти? 

В усилията си да възстанови свободата на движение и да подпомогне икономиката през март Европейската комисия представи своя план за въвеждане на дигитални зелени сертификати. Всеки, който е ваксиниран, има отрицателен резултат от тест, или се е възстановил от Ковид-19, ще може да покаже статуса си с помощта на смартфон приложение, когато пътува в чужбина или в собствената си държава с развлекателна цел (държавите членки определят правилата за това). Този план ще важи за граждани на ЕС и чуждестранни граждани, пребиваващи в ЕС. Схемата включва само ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA): Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson.  

Това предизвика оживен дебат за рисковете от сертификатите, свързани с неприкосновеността на личния живот и равенството на гражданите в ЕС. Много по-малко се обсъжда позитивното въздействие, което дигиталният зелен сертификат може да окаже върху репутацията на Съюза по света, особено в съседството на ЕС.  

Планът за сертификатите носи два риска. Първо, съседните на ЕС страни вече са започнали да създават свои ваксинационни сертификати, но не е ясно дали ЕС ще ги приеме за валиден документ, позволяващ пътуване в рамките на Съюза. Ако отговорът е „не“, милиони хора, ваксинирани в Западните Балкани, Русия и страните от Източното партньорство, могат да бъдат изправени пред допълнителни ограничения за влизане в ЕС. Понастоящем не е изяснено и това как ЕС и държавите членки могат да се предпазят от използването на фалшиви сертификати.  

Втората дилема е свързана с гражданите на Албания, Сърбия, Турция, Русия и Украйна, които са били ваксинирани с руската или китайската ваксина. Изправени пред недостига на западни ваксини, тези страни от необходимост са се сдобили с ваксини от другаде. Възникналото разделение по повод различния произход на използваните ваксини между страните и между самите граждани може да се превърне в предизвикателство за Съюза. В този контекст дигиталните зелени сертификати, които разпознават само западните ваксини, например рискуват да дискриминират албанците, ваксинирани със Спутник, а да приемат албанците, ваксинирани с Pfizer. Подобен резултат рискува да създаде дипломатически безредия, които е малко вероятно да подобрят репутацията на ЕС в тези страни.  

Инвестиция в по-добра Ковид външна политика: EUROVAX и по-добра координация  

Ковид-19 вече повлия на репутацията на ЕС и на други сили. В Сърбия, където употребата на руски и китайски ваксини е широка, ново проучване разкрива, че проправителствените медии хвалят „любовта от Китай“ и обвиняват ЕС, че е изоставил Сърбия по време на кризата. В такъв случай как може ЕС да се справи по-добре в бъдеще с Ковид дипломацията?  

Първо, ЕС трябва да обмисли разработването на дългосрочна политика за подпомагане на съседите си, особено като се има предвид, че може да са необходими редовни ваксинации на местното население за няколко години напред. Тази политика може да се нарече EUROVAX и да включва редовно даряване на ваксини на съседни държави, както и предоставяне на техническа помощ за подпомагането им им в провеждането на ваксинационни кампании. COVAX е глобален инструмент и трябва да бъде използван, но ЕС трябва да разработи и свой специален, добре обсъден и виден механизъм за разпространение на ваксини, който да е предназначен за държавите кандидатки и близки източни и южни партньори. ЕС вече поръчва ваксини за следващите години, но трябва да вземе предвид и необходимостта от закупуване на ваксини, които да използва за дарения по-нататък.  

Европейският съюз трябва също така да започне да разговаря със съседите си за това как да бъдат направени взаимно съвместими ваксинационните сертификатите. ЕС трябва да получи гаранции и да бъде уверен в защитните механизми, за да е сигурен във валидността на документите. Същевременно, Съюзът трябва да работи по паралелен механизъм за облекчаване на ограниченията за пътуване за граждани от съседни държави, получили китайски или руски ваксини. С помощта на EMA, ЕС може или да приеме пътници, ваксинирани с неодобрени от EMA ваксини, или да анализира кои неодобрени от EMA ваксини са достатъчно добри, за да позволят на граждани на страни извън Съюза да пътуват до него с цел туризъм или бизнес. В крайна сметка някои ваксини са съмнителни поради техните странични ефекти, а не защото са неефективни срещу Ковид-19.  

Пандемията оказва голямо влияние върху репутацията както на големи, така и на малки държави. Китай, Русия, САЩ, както и по-малки страни като Сърбия, Румъния и Израел са намерили начин да затвърдят своето международно положение като доставят ваксини на други страни, като адекватно се справят със собствената си ваксинационна програма или и двете. Начинът, по който ЕС ще започне разпространението на дигиталните зелени сертификати, и какви следващи стъпки ще предприеме в дипломацията на ваксините, ще окажат огромно влияние върху репутацията на Съюза през следващите години. 

Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.