23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăOp & EdOpiniiDe ce autocrații Europei nu ar trebui să sărbătorească prea devreme acordul...

De ce autocrații Europei nu ar trebui să sărbătorească prea devreme acordul bugetar

 

Acordul bugetar încheiat marți dimineață de liderii UE este salutat pe bună dreptate ca fiind istoric.

 

Acesta deschide calea pentru mai multă solidaritate în rândul europenilor loviți de o puternică scădere economică pe fondul pandemiei coronavirusului. Însă extinderea solidarității financiare între statele membre ale UE este, de asemenea, o oportunitate de a aborda a doua criză fundamentală a UE: dispariția democrației și a statului de drept, în special în Ungaria și Polonia.

 

Fondurile UE au servit întotdeauna scopului creșterii Europei împreună, atât din punct de vedere economic, cât și politic. Cu toate acestea, sprijinul financiar acordat guvernelor care încalcă principiile fundamentale ale UE nu este altceva decât auto-înfrângerea. Acesta este motivul pentru care condiționarea distribuirii fondurilor UE de respectarea statului de drept este o necesitate – și un instrument esențial pentru protejarea fundamentelor întregului bloc.

 

Propunerea prezentată de Comisie încă din 2018 prevede că fondurile pentru țările care încalcă statul de drept pot fi reduse la inițiativa Comisiei, cu excepția cazului în care o majoritate calificată (15 țări și 65 % din populația UE) blochează o astfel de decizie.

 

În acest context, deciziile luate la cel mai lung summit al UE pot părea dezamăgitoare.

 

Nu a fost convenit niciun mecanism specific de condiționalitate a statului de drept. Chestiunea a fost înaintată Consiliului UE pentru continuarea lucrărilor pe baza unei propuneri care urmează să fie prezentată de Comisie. Iar liderii UE vor “reveni rapid la această chestiune”, care ar putea fi doar o promisiune a unei noi lupte politice prelungite.

 

De fapt, prim-ministrul ungar Orbán și omologul său polonez Morawiecki și-au declarat deja victoria anunțând că nu va exista o legătură directă între buget și statul de drept. Bucuria lor a fost reiterată de susținătorii frustrați ai unui mecanism robust al statului de drept, văzând UE – încă o dată – dând în continuare cu piciorul în cutie în loc să ia, în cele din urmă, măsuri îndrăznețe.

 

Cu toate acestea, autocrații și prezicătorii ar putea fi mult prea rapizi în a trage proriile concluzii.

 

Decizia de a nu supraîncărca bugetul cu detaliile unui mecanism de stat de drept extrem de dezbinător ar fi putut fi înțeleaptă, până la urmă. Întrucât unanimitatea a fost necesară pentru adoptarea pachetului de 1,8 trilioane, veto-ul polonez sau maghiar ar fi putut pune în pericol întregul efort de etapă. În schimb, acordul include un angajament general, dar obligatoriu – împărtășit de toți semnatarii, inclusiv Orbán și Morawiecki – de a introduce un regim de condiționalitate a statului de drept.

 

Acesta ar trebui să protejeze interesele financiare ale UE (prevenirea fraudei cu fonduri ue), precum și principiul statului de drept – ambele sunt menționate în mod explicit în concluziile summitului. Deși restul dispozițiilor privind statul de drept pot fi ambigue, aceasta care este fundamentală nu este ambiguă. Summitul oferă astfel o bază juridică și politică solidă pentru punerea în aplicare a unui mecanism al statului de drept care să -și merite numele. Jocul nu s-a terminat.

 

Cu toate acestea, dacă această oportunitate este acceptată, depinde de determinarea principalilor actori – cel mai important, Președinția germană a UE, Parlamentul European și Comisia.

Toate acestea trebuie să existe pentru sarcinile lor.

 

Rolul Germaniei este esențial. Ține de Berlin să pună această problemă pe ordinea de zi a Consiliului UE și să se asigure că o decizie este luată în toamnă, înainte de începerea noului cadru financiar multianual 2021-2027. Angela Merkel ar trebui să colaboreze îndeaproape cu alți lideri care au aceleași idei pentru a aproba concluziile summitului și pentru a se opune afirmațiilor potrivit cărora unanimitatea este încă necesară pentru adoptarea mecanismului statului de drept. Acordul prevede că “Comisia va propune măsuri în cazul încălcărilor în vederea adoptării de către Consiliu cu majoritate calificată”. Merkel a reiterat pe bună dreptate acest lucru în declarația sa de presă imediat după summit, iar această poziție nu ar trebui să rămână negociabilă. Negocierea unui acord va fi dificilă în orice caz, dar Președinția germană nu poate lăsa autocrații să blocheze punerea în aplicare a deciziilor summitului.

 

Este necesară aprobarea Parlamentului European pentru ca bugetul UE să fie adoptat în cele din urmă. Acesta și-a exprimat deja criticile cu privire la unele prevederi importante ale noului acord, inclusiv problema statului de drept. Acesta nu ar trebui să aprobe pachetul înainte ca un mecanism privind statul de drept să fie sigilat de Consiliul UE.

 

În cele din urmă, Comisia trebuie să își modifice propunerea. Cel mai important, aceasta ar trebui să încurajeze Curtea de Justiție a UE ca fiind cel mai transparent și cel mai legitim instrument de protecție a statului de drept în sistemul UE. Guvernelor ar trebui să li se refuze finanțarea UE în cazul nerespectării hotărârilor Curții de Justiție referitoare la articolul 19 din Tratatul UE, care obligă statele membre să asigure independența judiciară.

 

Ambiguitatea concluziilor summitului privind statul de drept nu anunță înfrângerea ideii de protecție eficientă a acestuia. Deciziile oferă mai degrabă o oportunitate de a institui un astfel de mecanism. Oricât de mult ar fi pachetul de redresare, ar fi o greșeală de proporții istorice dacă această oportunitate ar fi irosită.

 

Piotr Buras este șeful biroului de la Varșovia al Consiliului European pentru Relații Externe.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă