Linkuri accesibilitate

Nicu Popescu (fost ministru de Extern): Noul ambasador ar putea agrava neînțelegerile din relația moldo-rusă din motive de politică internă


Moldova -- Nicu Popescu, moldovan foreign minister, Chisinau, Oct 15, 2019
Moldova -- Nicu Popescu, moldovan foreign minister, Chisinau, Oct 15, 2019

Scandalul anabolizantelor ar putea continua prin numirea în mare grabă a succesorului ambasadorului Neguță.

Desemnarea unui nou șef al misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Federația Rusă se face după retragerea lui Andrei Neguță din cauza scandalului de contrabanda cu anabolizante. Nicu Popescu, fost ministru de externe atrage atenția că numirea în mare grabă a succesorului ar putea să aibă consecințe.

Viitorul ambasador la Moscova și vechile tactici socialiste
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:11 0:00
Link direct

Europa Liberă: În urma scandalului privind contrabanda cu anabolizante, în care se presupune că ar fi implicată misiunea diplomatică a R. Moldova la Moscova, ambasadorul Neguța a fost rechemat din funcție, iar în locul său președintele în exercițiu, Igor Dodon, îl propune pe socialistul Vladimir Golovatiuc. Ce credeți Dvs. despre această rocadă?

Nicu Popescu: „Ce putem spune despre această rocadă? S-a creat o situație fără precedent în istoria diplomației R. Moldova, pentru că, de facto, asistăm la o tentativă de atac raider asupra serviciului diplomatic al R. Moldova, o situație în care un politician care a pierdut mandatul și dreptul de a guverna, care a fost respins de populația R. Moldova, dorește să plece de la președinție împreună cu unele instituții ale statului sub controlul său personal și una din aceste instituții este și Ambasada R. Moldova la Moscova. Or, în orice țară normală, ar fi fost corect ca un ambasador să fie numit de comun acord cu noul președinte. Iar această rocadă, pe ultima sută de metri, efectiv, în ultimele zile de mandat, denotă această tentativă de transfer a controlului asupra unor ambasade ale R. Moldova de la președinție, de la guvern, de la Ministerul de Externe, spre o persoană care nu are absolut niciun mandat de a face acest lucru.”

Europa Liberă: Până la expirarea mandatului dlui Dodon, el reușește să semneze acest decret?

Nicu Popescu: „Aici nu putem specula, ceea ce putem deja spune e că se face un efort pentru a termina această procedură. Și vreau să deschid o paranteză. Aici nu discut și nu mă refer și nu discut personalitatea și profilul dlui Golovatiuc, care este un ales al poporului, pe care nu am avut ocazia să-l cunosc, nu mă refer la persoana dlui deputat Golovatiuc. Mă refer la această chestiune de principiu, în care o persoană încearcă să preia, de facto, controlul unor instituții de stat, a unei părți a serviciului diplomatic, fără a avea mandat politic din partea parlamentului sau din partea poporului de a face acest lucru. Și, în acest sens, evident că este o tentativă de privatizare ale unor elemente sau a unor ramuri ale puterii, dar este o ofensă, în primul rând, față de serviciul diplomatic al R. Moldova. Pentru că Ministerul de externe are nevoie și va avea nevoie de cooperare cu noul președinte, toate numirile de ambasadori, pe viitor, vor trebui să se facă de comun acord cu președintele Maia Sandu și, în acest sens, această manevră din jurul ambasadei de la Moscova complică și contextul de politică internă și interacțiuni interinstituționale și pe viitor și este un deserviciu adus inclusiv Ministerului de Externe și serviciului diplomatic al R. Moldova.”

Europa Liberă: Faptul că totuși o misiune diplomatică este implicată într-un scandal precum acest transport ilegal de anabolizante, ridică semne de întrebare? Pentru că este totuși un microbuz cu numere diplomatice, care erau arondate de Ambasada R. Moldova la Moscova.

Nicu Popescu: „Evident, ridică semne de întrebare. Evident, organele abilitate trebuie să investigheze acest lucru, să penalizeze persoanele implicate, aici nu avem nicio problemă. Problema este cu modul, cu metoda cum se încearcă forțarea numirii unui înlocuitor în ambasada de la Moscova, or, în orice țară normală, acest lucru at fi trebuit să se face de comun acord între instituțiile statului și conform prevederilor legislației R. Moldova. Aici s-a mers pe un marș forțat. Vă dau un detaliu: de regulă, primirea unui agrement durează 3-4-5 săptămâni, în cazul dat, s-a reușit obținerea acestui acest agrement într-o săptămână, și procedurile interne prin care este numit un ambasador. În condițiile R. Moldova de astăzi toate se fac cu viteza luminii, mai repede ca niciodată, se forțează atât acceptarea în Comisia de politică externă a parlamentului, numirea în guvern, și aici, în acest marș forțat de numire a unui ambasador, participă inclusiv instituția guvernului, inclusiv instituția ministerului de externe și, evident, acest lucru nu face cinste acestui proces.”

Europa Liberă: V-ați referit strict la procedura de numire a unui șef al misiunii diplomatice în străinătate, dar în urma acestei grabe ar putea să aibă de suferit și cooperarea moldo-rusă?

Misiunea acestui reprezentant personal al unui politician ar fi nu promovarea interese de stat, ci promovarea acestui politician

Nicu Popescu: „Evident, interesul R. Moldova, ca stat, este ca în orice țară, la Bruxelles, la Washington, la Moscova, reprezentanții R. Moldova să reprezinte guvernul, instituțiile statului și nu anumite persoane private. Am avut câteva precedente, știm că Vladimir Plahotniuc, practic, controla și a avut anumite numiri directe în anumite ambasade, numiri care nu aveau sigiliul, de facto, al serviciului diplomatic, erau niște numiri ale unor reprezentanți personali ai unui politician și iată că aceeași metodă de privatizare a unor părți ale serviciului diplomatic se face și în acest caz, când o persoană încearcă să-și numească la Moscova un reprezentant personal. Nu un reprezentant al tării, nu un reprezentant al guvernului, președinției sau al Ministerului de Externe. Și putem bănui că misiunea acestui reprezentant personal al unui politician ar fi nu promovarea interese de stat, ci promovarea acestui politician și a acestei persoane pe care a numit-o. Evident că acest lucru constituie o problemă pentru politica externă a R. Moldova, evident că există riscul că această persoană va lucra, inclusiv, în detrimentul unui dialog al Chișinăului oficial și al Moscovei oficiale și, într-adevăr, există riscul ca acest ambasador, în loc să aplaneze anumite neînțelegeri din relația bilaterală moldo-rusă, ar avea interesul, din motive de politică internă, să agraveze anumite probleme din această relație bilaterală cu Rusia.”

XS
SM
MD
LG