Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Netanyahu heeft rechtse regering Israël rond

Met de deadline in zicht is Benjamin Netanyahu erin geslaagd om een nieuw Israëlisch kabinet te formeren. De huidige premier van Israël gaat regeren met de religieuze partij Joods Huis, zo meldt de Israëlische krant Haaretz zojuist. Door de deal blijft Netanyahu ook de komende jaren premier.

Premier Netanyahu vlak nadat hij werd aangewezen als formateur van de nieuwe Israëlische regering.
Premier Netanyahu vlak nadat hij werd aangewezen als formateur van de nieuwe Israëlische regering. Foto EPA / Jim Hollander

Premier Netanyahu is er op het laatste moment dan toch in geslaagd om een kabinet te formeren. Anders dan in Nederland geldt er in Israël een absolute deadline voor het vormen van een nieuwe regering. Als het hem niet voor middernacht was gelukt, was Netanyahu waarschijnlijk geen premier geworden.

Het grote obstakel was de deelname van de ultra-rechtse partij Het Joodse Huis aan het vierde kabinet-Netanyahu. Drie andere partijen – de twee ultra-orthodoxe partijen en het centrum-rechtse Kulanu – hadden al eerder toegezegd. Maar partijleider Naftali Bennett van Het Joodse Huis speelde hard to get. Zijn zetels waren cruciaal voor een meerderheid in de Knesset. Daarom kon Bennett hoge eisen stellen; zo kreeg hij volgens de krant Haaretz op het laatste moment het begeerde ministerie van Justitie toebedeeld.

Geen geveinsde interesse meer

De vijf partijen hebben samen een minimale meerderheid van 61 van de 120 Knessetzetels. Samen vormen zij het meest rechtse kabinet sinds Netanyahu I, dat diende van 1996 tot 1999.

Onder de vorige regering mislukten de vredesonderhandelingen met de Palestijnen. Maar eigenlijk hadden maar weinig mensen vertrouwen in een goede afloop. Het belangrijkste verschil dat de nieuwe regering maakt voor het vredesproces, zegt Daniel Levy, is “dat ze nu niet meer hoeven te doen alsof ze erin geïnteresseerd zijn”. Levy, een Brits-Israëlische politicoloog, adviseur en diplomaat, was tussen 1999 en 2001 adviseur van de Israëlische premier Barak.

Het vredesproces heeft volgens hem met de nieuwe Israëlische regering nog minder relevantie of kansen dan hiervoor. “Ook de Verenigde Staten zullen minder enthousiast zijn om hun energie erin te steken.”