Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Heja Sverige!

Foto: Newspilot Autoprint

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sällan har kontrasten mellan omvärldens bild av Sverige och vår egen varit större än nu. Följer man debatten här hemma målas det mesta i svart. Det påstås råda massarbetslöshet, skolan är i kris, klyftorna ökar, försvaret är utbränt, infrastrukturen är nedgången och människor kastas hänsynslöst ut från socialförsäkringarna.

De som betraktar Sverige på lite håll ser dock ett helt annat land. Den ansedda tidskriften The Economist ägnar stora delar av sitt senaste nummer åt hyllningsartiklar av den nordiska modellen. Sverige, Danmark, Norge och Finland toppar alla tabeller - från konkurrenskraft till hälsa och lycka, konstaterar tidskriften. De nordiska länderna lyckas med konststycket att kombinera en effektiv kapitalism med en stor stat.

Särskilt förtjusta är beskrivningarna av Sverige.


The Economist beskriver förvandlingen från 70- och 80-talens högskattesamhälle till dagens vältrimmade ekonomi med lågt budgetunderskott, låg bolagsskatt och ett hållbart pensionssystem. I hemlandet för Skype och Spotify kan du till och med betala dina skatter med ett sms, skriver tidskriften stjärnögt.

Det är inte första gången som Sverige hyllas av The Economist och tidskriften är i gott sällskap.

Nobelpristagaren Paul Krugman framhöll nyligen Sverige som en förebild för USA. OECD kom i december med en mycket uppskattande rapport där Sverige kallades för "en spektakulär framgångssaga". Tidigare har OECD myntat begreppet "Pippi Långstrump-ekonomi" om Sverige.


Listan kan göras ännu längre. Europas viktigaste finanstidning Financial Times utnämnde häromåret Anders Borg till Europas bäste finansminister. Nyligen blev han nedpetad till andra-platsen efter Tysklands dito Wolfgang Schäuble, men även det är en sensationell placering för ett litet land som står utanför eurosamarbetet.

Även inom utrikespolitiken utmärker sig Sverige. Sverige är det fjärde mest inflytelserika landet inom EU:s utrikespolitik, enligt tankesmedjan ECFR i Bryssel. Bara Tyskland, Frankrike och Storbritannien har större tyngd i utrikesfrågor.

Med tanke på allt beröm som just nu öses över Sverige är det märkligt att regeringen inte lyckas kapitalisera bättre på uppmärksamheten. Har PR-gurun Per Schlingmann redan loggat ut?

Regeringen borde självfallet använda de internationella lovorden för att ge en motbild till oppositionens eländesbeskrivningar.


En regering ska aldrig vara nöjd, och oppositionens roll är att vara missnöjd. Men det kan vara nyttigt ibland att påminna oss om vilket fantastiskt land vi lever i.

Sverige har gjort en remarkabel resa från 70- och 80-talets utsvävningar till dagens moderna föregångsland. Såväl regeringen som oppositionen bör äras för den insatsen.

Visst finns det stora brister kvar att åtgärda även i vårt samhälle (se dagens krönika om bemötandet av äldre multisjuka inom vården exempelvis). Men de ständiga klagovisorna om det bedrövliga tillståndet i Sverige klingar faktiskt falskt.

"Med tanke på allt beröm som just nu öses över Sverige är det märkligt att regeringen inte lyckas kapitalisera bättre på uppmärksamheten.