Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Bildt

Carl Bildts krav: Ta hem IS-svenskar

I ett öppet brev kräver 26 europeiska profiler, däribland Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt, att Europas länder börjar ta hem sina medborgare som rest till Syrien för att slåss för Islamiska staten.

”Europeiska myndigheter har resurser att hantera dem genom åtal, övervakning och återintegrering”, skriver de.

Men den svenska regeringens linje ligger fast.

– Sverige planerar inte att ta hem vuxna medborgare som har anslutit sig till terrororganisationer i andra länder. Brevet är noterat och förändrar inte detta, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

Shahadeh från Göteborg den första svensken att erkänna att han stred för IS.
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE
Carl Bildt.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bland dem som undertecknat brevet finns tidigare utrikesministrar, parlamentsledamöter, forskare och höga tjänsteman. Sverige representeras av den tidigare utrikesministern och statsministern Carl Bildt, M, och av S-politikern och diplomaten Pierre Schori.

De anser att Europas regeringar har dröjt för länge med att ta itu med de hundratals medborgare som nu hålls fångna av kurdiska styrkor i nordöstra Syrien.

”Att lämna dem i improviserade fängelser och överfulla flyktingläger är oansvarigt och, när det gäller barnen, inhumant”, skriver de.

Det bästa alternativet är att Europas länder nu inleder en process för att ta hem sina medborgare, anser brevskrivarna. Risken är annars enligt brevskrivarna att IS-medlemmar samlar sig till nya attacker.

Åtal, övervakning och återintegrering

De pekar också på risken att den syriska regimen tar över lägren och använder europeiska medborgare som brickor i ett spel för att nå erkännande från europeiska regeringar.

De skriver:

”Det är begripligt att europeiska länder är bekymrade över sin säkerhet i förhållande till människor som, i många fall, fortfarande är övertygade jihadister. Men europeiska myndigheter har resurser att hantera dem genom åtal, övervakning och återintegrering.”

Att skicka dem till Irak för rättslig prövning är ingen bra idé, anser brevskrivarna, eftersom det väcker frågor om dödsstraff och andra brott mot de mänskliga rättigheterna och dessutom blir väldigt dyrt. Och kurderna har inte resurser att ha kvar dem.

Eftersom de flesta lägren fortfarande hålls av de kurdledda Syriska demokratiska styrkorna finns det ännu tid att agera.

Sveriges regering säger nej

Senast i oktober upprepade den svenska regeringen att man inte tänker ta hem IS-svenskar.

– Vi anser fortfarande att de människor som begått brott ska ställas till svars, helst i regionen. Vi har inga planer på att hämta hem IS-terrorister till Sverige, sade inrikesminister Mikael Damberg, S, till SVT Nyheter.

Och den linjen ligger fast, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

– Sverige planerar inte att ta hem vuxna medborgare som har anslutit sig till terrororganisationer i andra länder. Brevet är noterat och förändrar inte detta.


Från 2018: Han ville stoppa kriget mot IS

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.